Domowa nutella ma prosty skład i rewelacyjny smak. Cała rodzina wyjada łyżkami

Dodano:
Domowa nutella Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Domowa nutella to pełen orzechów i kakao przysmak, który ma zdrowszy skład, niż sklepowe kremy. Można go wyjadać łyżkami, można dodawać do deserów, kanapek czy naleśników.

Podstawą domowej nutelli są prażone orzechy laskowe i kakao. Jeśli twoje dzieci uwielbiają tego typu łakocie, to warto słodki krem zrobić samodzielnie – masz wówczas pełną kontrolę nad jego składem.

Jak zrobić domową nutellę?

Bazą domowej nutelli są orzechy laskowe. Aby wydobyć z nich maksimum smaku, należy je koniecznie uprażyć na patelni lub w piekarniku (kontroluj ten proces, bo wystarczy chwila nieuwagi i orzechy mogą za bardzo się przypiec). Ten zabieg ma na celu nie tylko wzmocnienie smaku orzechów, ale też ułatwienie obrania ich z brązowej skórki, która ma lekko gorzki smak. Uprażone orzechy wystarczy potrzeć w dłoniach lub włożyć w szmatkę, a większość łupinek sama odpadnie. Jeśli jakieś łupiny zostaną, nic nie szkodzi – nie musi być idealnie. W sklepach można kupić orzechy laskowe prażone bez skórki – można je wykorzystać do domowej nutelli, ale też należy je wrzucić na patelnię lub do piekarnika i chwilę podprażyć. Odchodzi wówczas jedynie usuwanie skórki.

Ważne: do zrobienia domowej nutelli niezbędny jest dobry blender albo malakser. Miksowanie orzechów, które podczas tej czynności najpierw zamieniają się w piasek, a potem nabierają konsystencji pasty, mocno nadweręża tego typu sprzęty. Jeśli czujesz, że mikser za mocno się rozgrzewa, zrób przerwę.

Przepis: Domowa nutella

Przepyszny krem z orzechów laskowych i kakao.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 200 g orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • 4 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj orzechyOrzechy upraż na suchej patelni lub w piekarniku. Pocieraj je potem energicznie między dłońmi, aby pozbyć się jak największej ilości skórki.
  2. Zrób kremZmiksuj orzechy na drobny piasek. Powinny zacząć nabierać kremowej konsystencji. Dodaj resztę składników i miksuj na gładki krem. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mleka.

Konsystencję domowej nutelli dostosuj do swoich upodobań. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj więcej mleka, jeśli zbyt rzadka, dodaj nieco więcej kakao. Jeśli chcesz zrobić wegańską wersję kremu, zamiast mleka krowiego dodaj napój roślinny, na przykład mleko sojowe.

Gotową nutellę przełóż do słoika i przechowuj do kilku dni w lodówce. Możesz ja wykorzystywać dokładnie tak samo, jak kupne kremy: świetnie smakuje na kanapkach, jako dodatek do naleśników, ciast i deserów. Można ją też wyjadać łyżkami prosto ze słoika.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...