Tak podana jajecznica smakuje wprost obłędnie. 2 dodatki robią ogromną różnicę
Jedni lubią jajecznicę z boczkiem i cebulą, drudzy ze szczypiorkiem, a jeszcze inni gotowaną na parze. Jednak ostatecznie i tak każda z tych jajecznic jest podawana w ten sam sposób – z kromką chleba lub z bułką. A wystarczy wprowadzić jedną małą zmianę i dorzucić pełen smaku dodatek, by odmienić charakter tego dania. Także dziś pokażemy wam, jak smacznie podać jajecznicę. W zasadzie każdą jajecznicę, niezależnie od tego z jakimi dodatkami ją przygotujecie i w jaki sposób przyrządzicie.
Sposoby przyrządzania jajecznicy
Jajecznicę można przyrządzić na kilka sposobów, w wyniku czego będzie różniła się kalorycznością i lekkością. Najpopularniejszym sposobem przygotowywania jajecznicy jest jej smażenie na tłuszczu. Zwykle do tego celu wykorzystuje się masło, choć można też olej, a nawet smalec. Oczywiście najsmaczniejsza wyjdzie jajecznica na maśle, a najzdrowsza na oleju.
Jednak jajecznicę można jeszcze bardziej uzdrowić, zupełnie rezygnując z tłuszczu. By tak ją przyrządzić, wystarczy sięgnąć po patelnię teflonową, ewentualnie wlać na dno patelni nieco wody, zagotować ją i na płyn wlać jajeczną masę. Jednak najdelikatniejsza jajecznica, to ta gotowana na parze. Nie potrzebuje ona tłuszczu, choć warto dodać odrobinę masła dla podniesienia smaku potrawy.
Jak w smaczny sposób podać jajecznicę?
Tym razem skupimy się nie na sposobie przyrządzania jajecznicy, a na metodzie jej podania. W ten sam sposób można będzie bowiem zaserwować każdą jajecznicę.
Przepis: Jajecznica na grzankach
Jajecznica podana na grzankach z chleba udekorowana pomidorkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki chleba, np. pełnoziarnistego
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 6 jajek
- 1 łyżeczka masła
- pieprz, sól
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
- Pieczenie chleba i pomidorówPomidorki umyj, ułóż na blasze z piekarnika, skrop oliwą. Wstaw na 5 minut do piekarnika o temperaturze 210 stopni Celsjusza. W tym czasie kromki chleba skrop oliwą z oliwek, dołóż je do pomidorków i całość piecz jeszcze 3-5 minut.
- Smażenie jajecznicyJajka wybij do miseczki, rozkłóć widelcem, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej lekko masło, wylej masę jajeczną. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż jajka się zetną.
- Podawanie jajecznicyJajecznicę podaj na przygotowanych grzankach z chleba. Na jej wierzchu ułóż pieczone pomidorki, udekoruj listkami bazylii. Od razu podawaj.
Inne pyszne dodatki do jajecznicy
Naszą jajecznicę podaliśmy na grzankach z chleba, ozdobioną pieczonymi pomidorkami. Jednak oczywiście i tu można wprowadzić zmiany. Kanapkę z jajecznicą można bowiem zaserwować na pumperniklu, na chrupkim pieczywie czy na waflach ryżowych. Z powodzeniem można ją też zawinąć w placek tortilli, naleśnik czy w plaster szynki.
Zawsze też warto wzbogacić ją w warzywa. Tu najlepiej będą pasowały warzywa pieczone lub podsmażone. Oprócz pomidorów do jajecznicy będą też pasować: podsmażony szpinak lub jarmuż, pieczona papryka, a także podduszone pieczarki. Do posypania jajecznicy doskonale nadaje się szczypiorek, czosnek niedźwiedzi, ale też koperek i natka pietruszki.