Moje ciasto z rabarbarem zawsze wychodzi. Dodaję do niego te 2 składniki
Ciasto z rabarbarem to mój obowiązkowy deser sezonowy. Kiedy tylko rabarbar pojawia się w warzywniakach, robię to proste ciasto na bazie jogurtu. Jest idealnie puszyste, a zarazem wilgotne. Doskonale smakuje jako deser do kawy albo ciasto na niedzielę. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane, dlatego to jeden z tych domowych wypieków, które można robić razem z dziećmi, a nastolatki bez trudu powinny poradzić sobie same.
Jak zrobić ciasto z rabarbarem?
Ciasto jogurtowe to jedno z najłatwiejszych ciast. Zawsze zależy mi na tym, aby takie ciasto było delikatne i puszyste, dlatego korzystam z wielokrotnie już sprawdzonego przepisu z ubijaniem całych jaj z cukrem. Na tę czynność zawsze poświęcam około 5 minut – miksuję, aż masa zrobi się jasna, błyszcząca i bardzo puszysta (cukier powinien się dobrze rozpuścić – kryształki nie mogą być wyczuwalne). Potem już tylko wystarczy do tej masy jajecznej dodać resztę składników i wymieszać.
Rada: w przepisie możesz zastąpić olej roztopionym i przestudzonym masłem.
U mnie to ciasto piecze się zwykle ok. 40 minut, ale najlepszym testem zawsze będzie sprawdzenie go patyczkiem. Jeśli jest suchy – ciasto jest gotowe.
Przepis: Ciasto z rabarbarem
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 400 g rabarbaru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 330-350 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g truskawek
- cukier puder do posypania ciasta
na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Sposób przygotowania
- Robienie kruszonkiWymieszaj dłonią mąkę, cukier i masło na kruszonkę. Wstaw kruszonkę do lodówki (lub do zamrażarki, jeśli masło za bardzo się rozgrzało)
- Robienie ciastaRabarbar pokrój na kawałki. Całe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy jajecznej z olejem i jogurtem. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
- Pieczenie ciastaCiasto wyłóż do foremki wyściełanej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż rabarbar i posyp wszystko kruszonką. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Przepis na to ciasto jogurtowe możesz wykorzystać także jako bazę do innych ciast z owocami (z jagodami, truskawkami, śliwkami). Ciasto z rabarbarem smakuje świetnie, jeśli część rabarbaru zastąpisz truskawkami.
Można też poeksperymentować z kruszonką i zrobić ją np. na bazie zmielonych płatków owsianych albo mąki migdałowej. Do kruszonki można też dodać garść płatków migdałów.
Ciasto z rabarbarem sprawdzi się nie tylko do kawy, ale to też niekłopotliwe ciasto, które łatwo można spakować i zabrać ze sobą do pracy albo na weekendową wycieczkę za miasto.