Ten popularny przy pieczeniu i grillowaniu produkt nie jest bezpieczny dla zdrowia. Czym go zastąpić?

Dodano:
Ziemniaki w folii aluminiowej Źródło: Shutterstock / nak76
Zalecenie „zawiń w folię aluminiową” nie jest bezpieczne dla zdrowia. Folia aluminiowa pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia bowiem do jedzenia szkodliwe składniki. Czym więc można ją zastąpić?

Dawno temu wyrzuciliśmy z naszych kuchni aluminiowe garnki i chochle, bo były szkodliwe dla zdrowia. Do naszych szuflad dumnie jednak wkroczyła folia aluminiowa, którą na dużą skalę wykorzystujemy przy pieczeniu i grillowaniu potraw. Jak się jednak okazuje, folia aluminiowa również nie jest bezpieczna dla zdrowia. Dlaczego?

Dlaczego folia aluminiowa nie jest bezpieczna dla zdrowia?

Składnikiem folii aluminiowej, podobnie jak i innych przedmiotów wykonanych z aluminium, jest glin. Pierwiastek ten dość powszechnie występuje w środowisku, np. w glebie, w wodzie, w powietrzu, więc w naturalny sposób go wchłaniamy. Jednak tak naprawdę nie jest nam potrzebny i 90% tego składnika nasz organizm wydala wraz z moczem.

Glin uwalnia się też z folii aluminiowej w czasie jej podgrzewania, czy w kontakcie z kwaśnymi składnikami i jest wchłaniany przez znajdującą się na niej żywność. A nadmiar tego składnika w naszym organizmie odkłada się w kościach i płucach, może też zaburzać pracę nerek. Poza tym glin niekorzystnie wpływa na układ nerwowy i podziały komórkowe. Z tego powodu powinniśmy unikać częstego stosowania folii aluminiowej i tacek wykonanych z aluminium.

Czym zastąpić folię aluminiową w kuchni?

Folię aluminiową i tacki stosujemy zwykle w czasie grillowania, po to by uchroniły produkty przed przywieraniem, rozpadnięciem się i przepieczeniem. Folia ułatwia też równomierne ogrzanie produktu i jego obracanie, zaś tacki aluminiowe zapobiegają skapywaniu tłuszczu bezpośrednio na żar. Jakie więc inne, bezpieczne produkty mogą nam zastąpić folię i tacki aluminiowe?

Wiele potraw, które pieczemy zawinięte w folię aluminiową możemy bez problemu kłaść bezpośrednio na ruszcie. By ryba czy warzywa nie przywarły do rusztu, po rozgrzaniu, a przed położeniem produktów, warto posmarować go olejem. Delikatniejsze produkty pieczemy na mniejszym żarze czyli z boku rusztu, a wtedy z pewnością się nie przypalą. Rybę można też piec w specjalnych formach-siatkach, które ułatwiają obracanie.

Jeśli chcemy ograniczyć ilość ciepła dochodzącego do grillowanego produktu i obawiamy się, że potrawa wpadnie nam między kratki, możemy podłożyć pod nią np. stalową tackę lub matę teflonową. Sprzęt ten jest bezpieczny dla zdrowia i ekologiczny, bo wielokrotnego użytku. Gdy jednak nie chcecie wydawać na niego pieniędzy, możecie zastąpić go np. liśćmi kapusty.

Natomiast, gdy chodzi o pieczenie w piekarniku, folię aluminiową najwygodniej jest zastąpić papierem do pieczenia. Nie ma tu ryzyka zapalenia się papieru, tak jak ma to miejsce na grillu, a papier doskonale zachowa wilgoć i aromat we wnętrzu potrawy. Oczywiście doskonale też sprawdzą się naczynia żaroodporne.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...