Ten sernik zachwyca delikatnością i rozpływa się w ustach. Sekretem przepisu jest nietypowy ser
Czym różni się sernik nowojorski od innych serników? Sernik nowojorski (cheesecake) różni się m.in. od polskiego sernika rodzajem spodu oraz sera, z którego powstaje wyjątkowo kremowa i rozpływająca się w ustach masa serowa. Do polskiego sernika, w różnych odsłonach, dodawany jest zmielony twaróg. Sernik nowojorski powstaje z sera ricotta lub serka śmietankowego. Delikatne w smaku sery sprawiają, że jest wyjątkowo puszysty, kremowy i aksamitny. Sernik nowojorski w wersji podstawowej pieczony jest na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek typu digestive, które po rozkruszeniu są mieszane ze stopionym masłem.
Do tradycyjnych polskich serników często dodawane są rodzynki, których nie zawiera sernik nowojorski. Smak masy serowej wzbogacany jest jednak różnymi aromatami m.in. aromatem cytrynowym i ekstraktem waniliowym. Nowojorski cheesecake pieczony jest w kąpieli wodnej.
Jak upiec idealny sernik nowojorski w kąpieli wodnej?
Rzadko piekę ciasta w kąpieli wodnej. Szwagierka zdradziła mi swój niezawodny sposób na tę metodę pieczenia. Po pierwsze i najważniejsze – potrzebna jest szczelna tortownica. Jeżeli Twoja tortownica czasy świetności ma już za sobą, polecam kupić nową. Dno tortownicy powinno idealnie przylegać do rantu. Po drugie – przed wyciekaniem masy serowej zabezpiecza dobrze uklepana warstwa z pokruszonych ciasteczek i masła, która uszczelnia dno tortownicy. Dodatkowe zabezpieczenie przed wyciekaniem rzadkiej masy serowej oraz przedostawaniem się wody do wnętrza tortownicy stanowi folia aluminiowa, którą trzeba owinąć tortownicę z zewnątrz.
Wskazówka: aby sernik nowojorski pięknie wyrósł, składniki, z których będzie przygotowywany, powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka oraz ser wyjmij z lodówki na minimum 1 godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania sernika.
Przepis: Sernik nowojorski
Sernik nowojorski
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 25 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na masę serową:
- 1 kg serka śmietankowego lub serka Philadelphia
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 całych jajek
- 5 żółtek
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 cytryna
Na spód:
- 200 g pełnoziarnistych ciasteczek typu digestive
- 75 g masła
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówJajka i serek śmietankowy wyjmij z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża wyjmij nasiona. Ziarenka z laski wanilii możesz zastąpić 4 łyżeczkami ekstraktu waniliowego. Cytrynę umyj pod bieżącą wodą, wyszoruj jej skórkę miękką szczoteczką lub ostrą stroną nowej gąbki kuchennej i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z całej cytryny na tarce o małych oczkach. Wyciśnij sok z cytryny – do masy serowej potrzebujesz 6 łyżek soku z cytryny. Sok z cytryny możesz zastąpić naturalnym ekstraktem cytrynowym lub pomarańczowym.
- Zrobienie spoduPełnoziarniste ciasteczka typu digestive (opcjonalnie maślane herbatniki lub ciasteczka owsiane) zmiel na pył. Do mielenia ciasteczek możesz użyć malaksera lub blendera kielichowego. Możesz też pokruszyć ciasteczka za pomocą pałki do makutry lub przełożyć je do woreczka strunowego i rozdrobnić wałkiem. Masło roztop w kąpieli wodnej lub w rondelku na gazie, uważając, żeby się nie przypaliło. Wymieszaj letnie masło ze zmielonymi ciasteczkami i rozłóż gotową mieszankę o konsystencji mokrego piasku na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 22-24 cm). Uklep wymieszane z masłem ciasteczka – możesz użyć do tego szklanki o grubych ściankach. Spód powinien mieć równą grubość i dochodzić do brzegów tortownicy.
- Przygotowanie masy serowejDo dużej miski wybij 5 całych jajek oraz 5 żółtek (jeżeli jajka są bardzo małe, to dodaj 6 całych jajek i 6 żółtek). Białka nie będą potrzebne do tego przepisu. Możesz przełożyć je do słoiczka i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub zamrozić i wykorzystać do różnych wypieków. Do miski z jajkami dodaj serek śmietankowy, drobny cukier, ziarenka z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny oraz sok z cytryny. Za pomocą miksera (niskie obroty) połącz składniki masy serowej. Miksuj jedynie do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wlej do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem z ciastek pełnoziarnistych i masła.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Jeżeli Twój piekarnik przypala wypieki z wierzchu, to zmniejsz temperaturę do 160 stopni i wydłuż czas pieczenia o 20 minut. Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika lub formę, w której zmieści się tortownica (np. kwadratową blachę bez wyjmowanego dna lub ceramiczną formę do zapiekania). Wypełnij formę gorącą wodą (2 cm gorącej wody) i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Włóż formę z sernikiem do formy z gorącą wodą i piecz około 1 godz. i 25 minut. Sernik nowojorski ma bardzo delikatną konsystencję, co sprawia, że wydaje się niedopieczony. Gdy wierzch ciasta się zetnie i zacznie się rumienić, jest ono gotowe. Upieczonego sernika nowojorskiego nie wyjmuj z piekarnika. Wyłącz grzanie i pozostaw ciasto w ciepłym piekarniku na około 30 minut, a następnie uchyl drzwiczki i odczekaj jeszcze 10-15 minut. Po tym czasie możesz wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- ChłodzenieOstudzony sernik nowojorski wymaga wstawienia do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa serowa stężała.
Czym udekorować sernik nowojorski?
Sernik nowojorski możesz podawać bez dodatków lub udekorować jego wierzch np. cukrem pudrem, polewą z białej lub gorzkiej czekolady, wiórkami czekolady, owocową glazurą i świeżymi owocami.
Czy można upiec sernik nowojorski ze zwykłego twarogu lub sera w wiaderku?
Tradycyjny sernik nowojorski powstaje z bardzo delikatnego w smaku serka śmietankowego, który ma również specyficzną konsystencję. Możesz go zastąpić pełnotłustym twarogiem w kostce o delikatnym smaku lub pełnotłustym twarogiem sernikowym z wiaderka. Przed przystąpieniem do pieczenia sprawdź, czy twaróg nie jest kwaśny. Biały ser w kostce musisz 3 razy zmielić w maszynce z sitkiem o małych oczkach; ser z wiaderka nie wymaga mielenia.
Aby sernik nowojorski z twarogu w kostce lub twarogu z wiaderka miał delikatny smak i był puszysty, dodaj do masy serowej 3/4 szklanki śmietany lub 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego o delikatnym smaku.