Robię chłopski garnek na obiad dla całej rodziny. Poznaj mój przepis na proste, sycące danie

Dodano:
Chłopski garnek Źródło: Shutterstock / freeskyline
Chłopski garnek to danie jednogarnkowe, którym zastąpisz dwudaniowy obiad. Potrawa ta doskonale smakuje zaraz po przygotowaniu oraz na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Sprawdź, jak szybko i bez wielkiego wysiłku przygotować pyszne danie na obiad dla całej rodziny.

Chłopski garnek to tradycyjne, pożywne i aromatyczne danie kuchni polskiej, idealne na rodzinny obiad oraz na chłodne dni. Właśnie teraz, kiedy pogoda płata figle i zdarza się, że temperatura bardzo spada, postanowiłem sięgnąć po ten przepis. Chłopski garnek ma bogaty, choć niewyszukany skład, który tworzy wyjątkowo sycącą potrawę. Gdy zrobiłem to danie pierwszy raz, zaskoczyło mnie i moją rodzinę szczególnie bogatym smakiem.

Jak zrobić chłopski garnek?

Aby zrobić ten pyszny jednogarnkowy obiad, wystarczy połączyć aromatyczną kiełbasę oraz boczek z warzywami i ugotować. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając różne rodzaje mięsa, wędlin i wędzonek oraz warzywa np. młodą kapustę lub fasolę. Ja w przepisie wykorzystuję bulion (warzywny lub mięsny). Jednak, aby cieszyć się wyśmienitym smakiem tej sycącej potrawy, możesz wykorzystać również rosół, który został ci z dnia poprzedniego.

Przepis: Chłopski garnek

To danie garnkowe świetnie smakuje, rozgrzewa i zaspokaja głód nawet największych głodomorów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 400 g kiełbasy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 średnich pieczarek
  • 600 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Do przyprawienia:

  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. KrojenieKiełbasę obierz i pokrój na plasterki. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę i pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę lub w paski.
  2. SmażenieNa kuchence ustaw szeroki garnek z grubym dnem. Dodaj 2 łyżki oleju i podsmaż boczek. Jeżeli boczek jest bardzo tłusty, to możesz podsmażyć go bez dodatku oleju. Do usmażonego boczku dodaj kiełbasę. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż plasterki kiełbasy się zrumienią. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 3-4 minuty, ciągle mieszając – jeżeli boczek i kiełbasa były smażone bez oleju i na patelni jest zbyt mało tłuszczu, to dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego. Gdy cebula się zeszkli, to dodaj pieczarki i smaż do momentu, aż się zrumienią, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, paprykę i smaż razem na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. PrzyprawianieDodaj majeranek, oregano, liście laurowe, ziele angielskie, słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Wymieszaj i smaż 1-2 minuty ciągle mieszając.
  4. Dodanie bulionuDo garnka z podsmażonym boczkiem, kiełbasą, warzywami i przyprawami dodaj podgrzany bulion.
  5. GotowanieDoprowadź potrawę do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem do miękkości ziemniaków – około 15-20 minut. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj krojone pomidory z puszki, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu.

Gotową potrawę podawaj gorącą. Przed podaniem możesz posypać każdą porcję posiekaną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Wskazówki przydatne podczas gotowania chłopskiego garnka

Przepis na chłopski garnek możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki. Możesz też poeksperymentować z tym, co masz akurat w lodówce. Potrawa ta doskonale smakuje z dodatkiem świeżej kapusty, gotowanej fasoli lub fasoli z puszki, a także różnych mięs i wędlin np. parzonego boczku, pieczonych żeberek, pieczonej szynki lub pieczonego kurczaka.

Do potraw jednogarnkowych najlepiej wybierać ziemniaki o wysokiej zawartości wody i niskiej zawartości skrobi, które nie rozpadają się w czasie gotowania.

Jeśli masz małe pieczarki, to nie musisz kroić ich w plasterki. Wtedy zamiast 10 średnich grzybów, wykorzystaj do smażenia 20 małych pieczarek. Danie zyska na wyglądzie.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...