Jak obrać szparagi? Nie zawsze trzeba pozbywać się skórki

Dodano:
Obieranie szparagów Źródło: Shutterstock / ValdisOsins
Obieranie szparagów to bardzo prosta czynność. Warto jednak znać kilka zasad i pamiętać, że nie wszystkie szparagi trzeba obierać.

Jak obrać szparagi? Czy trzeba obierać zielone szparagi? Czy trzeba obierać białe szparagi? To pytania, które w szparagowym sezonie pojawiają się bardzo często. Odpowiadamy na wszystkie z nich.

Jak obrać szparagi?

Do obierania szparagów najprościej wykorzystać zwykłą obieraczkę do warzyw. Należy przeciągać nią od góry szparaga (zaczynając poniżej główki), aż do samego dołu. Gadżeciarze i miłośnicy szparagów mogą pokusić się o kupienie specjalnej obieraczki do szparagów. Od tej tradycyjnej różni się tym, że wygląda niczym szczypce, dzięki czemu warzywo łatwiej utrzymać podczas obierania.

Zarówno z zielonych, jak i z białych szparagów zawsze trzeba odciąć twarde i zdrewniałe końcówki.

Czy trzeba obierać zielone szparagi?

Zielone szparagi, szczególnie te młode i cieniutkie, można jeść razem ze skórką. To oznacza, że nie trzeba ich obierać. Nie każdy jednak tę szparagową skórkę, nawet bardzo delikatną, lubi mieć w daniu, dlatego jeśli należysz do tej grupy, możesz śmiało obierać młode zielone szparagi (będzie to jednak żmudne zadanie i stracisz dużą część cieniutkich pędów). Zielone szparagi dojrzałe i grubsze najlepiej jest obrać, ponieważ ich skórka staje się już włóknista i jej jedzenie nie będzie przyjemne.

Czy trzeba obierać białe szparagi?

Białe szparagi należy obrać – ich skórka jest dużo bardziej włóknista, niż w przypadku zielonych szparagów. Niezależnie od dania, jakie chcesz z białych szparagów przyrządzić, skórki po prostu lepiej się pozbyć. Podobnie należy postąpić w przypadku coraz bardziej popularnych fioletowych szparagów.

Co zrobić z obierkami szparagów?

Obierki szparagów, zarówno zielonych jak i białych, można wykorzystać. Choć same w sobie niekoniecznie się nadają do jedzenia, to jednak są pełne smaku i szparagowego aromatu. Dlatego można na nich przyrządzić prosty wywar, który potem będzie podstawą szparagowej zupy. Wystarczy gotować obierki w osolonej wodzie i potem odcedzić. Takim bulionem można także podlewać risotto.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...