Ciasteczka owsiane z tym dodatkiem to słodka miotełka dla naszych jelit. Mają też inne plusy
Słodycze można podzielić na dwie grupy. Takie, które dostarczają nam wyłącznie puste kalorie, czyli składają się niemal wyłącznie z cukru i tłuszczu. A także na takie, które zawierają też składniki cenne dla naszego zdrowia. Do tych drugich można zaliczyć np. czekoladę, żelki czy moje ciasteczka owsiane. Nie będę oszukiwać, że nie są kaloryczne. Jednak poza dawką cukru, dostarczają też mnóstwa błonnika, witamin i soli mineralnych. Gdy częstuję nimi dzieci, nie mam więc wyrzutów sumienia.
Co zdrowego zawierają płatki owsiane i amarantus?
Płatki owsiane to prawdziwa skarbnica zdrowia. Przede wszystkim są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i metabolizm. Działa bowiem w naszych jelitach niczym miotełka i pomaga usunąć z nich złogi. Korzystnie też wpływa na poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Poza tym w płatkach owsianych znajduje się także wiele witamin z grupy B. Dobrze działają one na układ nerwowy i skórę. Nie można też zapomnieć o solach mineralnych, a mianowicie o magnezie, cynku, fosforze i manganie. Wspomagają one działanie całego organizmu. Warto przy tym wspomnieć, że płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, dostarczają też białka roślinnego i przeciwutleniaczy.
Amarantus to roślina zaliczana do zbóż. Jest bogata w składniki odżywcze, w tym w białko i żelazo. Jednak amarantus zawiera też inne minerały, takie jak: magnez, fosfor, wapń i cynk oraz witaminy z grupy B, witaminę C i E, a także błonnik. Ten skład sprawia, że amarantus korzystnie wpływa na jelita, serce i układ krążenia, reguluje też poziom cukru we krwi, wzmacnia kości, wspomaga odchudzanie i opóźnia procesy starzeniowe. Do diety najłatwiej jest włączyć amarantus ekspandowany, czyli popping. Można go jeść na surowo, nie wymaga gotowania.
Jak przygotować ciasteczka owsiane z amarantusem?
Ciasto na te ciastka jest gęste, ale nie daje się wałkować. Jeśli więc chcesz nadać im regularny, ładny kształt, możesz nakładać porcje ciasta w foremki do wycinania ciastek. Czyli przykładasz foremkę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, przy użyciu łyżki napełniasz ją ciastem i zdejmujesz foremkę.
Przepis: Owsiane ciasteczka z amarantusem
Ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych i poppingu
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 25
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 100 g masła
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka poppingu (ekspandowanego amarantusa)
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
- 1/2 cytryny
- ok. 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Mieszanie składników na ciastoMasło rozpuść, przestudź. Do miski wsyp płatki owsiane, popping, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj jajko, miód, sok z cytryny i przestudzone masło. Składniki wymieszaj, a potem dodaj tyle jogurtu naturalnego, by powstało dość gęste ciasto do nakładania łyżką.
- Formowanie i pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką wykładaj na nią porcje ciasta, każdą spłaszcz, by powstały krążki. Ciastka piecz ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Czym można wzbogacić ciasteczka owsiano-amarantusowe?
Do ciasteczek owsianych z amarantusem można też dodać inne, wartościowe składniki. Są to np. pestki słonecznika i dyni, sezam, orzechy, suszone owoce czy posiekana, gorzka czekolada albo ciemne kakao. Z ich dodatkiem ten deser nie tylko zaspokoi ochotę na słodkie, ale też wzbogaci nasz organizm w cenne składniki.