Tę obłędnie słodką i zdrową przekąskę robię z 3 składników. Poznaj przepis
Jestem fanem chałwy. Do niedawna kupowałem ten słodycz w sklepach. Jednak po mojej ostatniej wizycie u znajomych z Białegostoku, którzy zabrali mnie do Kruszynian do Tatarskiej Jurty, miałem okazję jeść domową chałwę. Pomyślałem wtedy, że też muszę spróbować którejś z receptur. Tym bardziej, że sklepowe słodycze zawierają często zbędne dodatki m.in. utwardzone tłuszcze, które nie służą zdrowiu.
Okazało się, że przepis na chałwę jest banalnie prosty i zawiera jedynie 3 składniki!
Jak zrobić pyszną domową chałwę?
Domową chałwę możesz przygotować w foremce keksówce, w małych foremkach silikonowych do batonów lub w foremkach do innych słodyczy (opcjonalnie w foremkach do lodu), które są dostępne w różnych kształtach. Poniżej znajdziesz sprawdzony przeze mnie przepis na tradycyjną chałwę waniliową oraz chałwę kakaową, Jeżeli połączysz obie masy sezamowe, to przygotujesz chałwę marmurkową.
Przepis: Chałwa
W różnych kulturach chałwa przybiera różne formy i smaki. Według tego przepisu zrobisz klasyczną chałwę waniliową i kakaową.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Bliskowschodnia
- Czas przygotowania
- 2 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
Na chałwę waniliową:
- 200 g białego sezamu
- 3 łyżki płynnego miodu naturalnego
- 2 laski wanilii
Na chałwę kakaową:
- 200 g białego sezamu
- 3 łyżki płynnego miodu naturalnego
- 4 łyżeczki naturalnego kakao
Sposób przygotowania
- PrażenieZiarenka sezamu upraż na suchej patelni. Sezam powinien delikatnie się podsuszyć, ale nie może się zrumienić lub przypalić, bo będzie gorzki w smaku. Podczas prażenia sezamu ustaw małą moc palnika. Najlepiej prażyć sezam na dużej patelni z grubym dnem, cały czas mieszając.
- MielenieOstudzone ziarna sezamu zmiel w malakserze, blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. Możesz również skorzystać z innych urządzeń z funkcją rozdrabniania. Miel ziarna sezamu do momentu, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli będziesz mielić sezam zbyt długo, to zacznie wytrącać się tłuszcz – taki sezam nie nadaje się do przygotowania chałwy. Podziel masę sezamową na pół.
- Dodanie miodu i wanilii do chałwy waniliowejDo połowy zmielonego sezamu dodaj płynny miód oraz ziarenka z 2 lasek wanilii (opcjonalnie możesz użyć 4-6 łyżeczek ekstraktu waniliowego). Wymieszaj składniki silikonową szpatułką.
- Dodanie miodu i kakao do chałwy kakaowejDo drugiej połowy zmielonego sezamu dodaj płynny miód oraz 4 łyżeczki naturalnego kakao. Wymieszaj składniki silikonową szpatułką.
- WyrabianieZałóż rękawiczki i wyrób dłonią składniki chałwy – sezam z dodatkami powinien być plastyczny. Jeżeli masa sezamowa jest bardzo sucha i się kruszy, to możesz dodać 1-2 łyżki wody.
- FormowanieGotową chałwę przełóż do formy keksówki lub silikonowych foremek. Możesz też przełożyć masę sezamową na papier do pieczenia, uformować wałek i zawinąć końce papieru. Jeżeli chcesz zrobić chałwę marmurkową, to połącz obie masy i wyrabiaj do momentu, aż powstanie marmurkowy wzór.
- ChłodzenieChałwa powinna chłodzić się przez minimum 2 godziny.
Chałwę podawaj jako deser lub przekąskę. Możesz pokroić ją na małe kawałki i serwować z kawą lub herbatą. Natomiast pokruszona chałwa to świetny dodatek do lodów, szczególnie tych o smaku waniliowym, pistacjowym czy karmelowym. Wznosi deser lodowy na wyższy poziom. Jeśli chcesz przełamać intensywną słodycz chałwy, polecam serwowanie jej z owocami. Idealnie komponuje się z truskawkami, figami, gruszką czy jabłkiem. Ja domową chałwę wykorzystuję również jako nadzienie do kruchych minibabeczek. Polecam również wypróbować pokruszoną chałwę jako dodatek do owsianki.
Z czego jeszcze można zrobić domową chałwę?
Domową chałwę możesz również przygotować z uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika – chałwa słonecznikowa jest delikatniejsza w smaku.
Do chałwy sezamowej i chałwy słonecznikowej możesz dodać posiekane orzechy (moim zdaniem najlepiej pasują prażone, niesolone, orzechy pistacjowe), migdały oraz suszone owoce np. daktyle, rodzynki. Ponadto domowa chałwa doskonale smakuje udekorowana gorzką czekoladą.