To mój sposób na szybkie ciasto na niedzielę. Malinowe tiramisu robię bez pieczenia

Dodano:
Malinowe tiramisu Źródło: Shutterstock / nelea33
Tiramisu z malinami to połączenie musu owocowego, kremu śmietanowego z mascarpone, biszkoptów i gorzkiej czekolady. Moja rodzina nie może mu się oprzeć. Zobacz, jak zrobić obłędnie smaczne ciasto bez pieczenia.

Jeśli szukasz przepisu na pyszne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto, mój przepis powinien spełnić wszystkie te oczekiwania. Przepis na malinowe ciasto à la tiramisu dostałem od znajomej, która ciągle zaskakuje mnie nowymi pomysłami na pyszne desery. Co ważne robię je przez cały rok, bo w przepisie można wykorzystać nie tylko świeże, ale również mrożone maliny. Warto czasami nawet poza sezonem sięgnąć po ten smak lata.

Moi bliscy oczywiście uwielbiają to pyszne ciasto na bazie delikatnych biszkoptów, kremu śmietanowego z serkiem mascarpone i musu malinowego. Charakteru dodaje mu odrobina gorzkiej czekolady, która podczas chłodzenia ciasta zastyga, tworząc chrupiącą warstwę. Latem dodatkowo dekoruję deser świeżymi malinami – smakuje i wygląda obłędnie.

Jeśli deser z poniższego przepisu robisz, gdy nie ma dostępu do świeżych owoców, to podpowiem, że ciasto à la tiramisu doskonale smakuje również udekorowane liofilizowanymi malinami.

Jak przygotować szybkie i pyszne ciasto na niedzielę?

Samo przygotowanie ciasta nie jest trudne i czasochłonne. Jednak zanim przystąpisz do robienia malinowego tiramisu, pamiętaj, że składniki kremu oraz naczynie, w którym będzie przygotowywany, powinny być mocno schłodzone. Przygotuj też formę do ciasta, najlepiej z rozpinanym rantem, i wyłóż ją folią spożywczą (opcjonalnie). Ja dla efektu wizualnego lubię robić to ciasto w szklanym, przezroczystym naczyniu.

Przepis: Malinowe tiramisu

Deser malinowy à la tiramisu to smak lata, który można robić przez cały rok. Zawsze świetnie smakuje.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 2 duże opakowania podłużnych biszkoptów

Na sos owocowy:

  • 2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Na krem:

  • 350 g śmietanki kremówki 36%
  • 350 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówŚmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz szklane lub stalowe naczynie, w którym będzie ubijany krem, wstaw do lodówki. Świeże maliny włóż do zamrażalnika – maliny nie muszą być całkiem zamarznięte. Możesz oczywiście kupić i wykorzystać maliny mrożone.
  2. Ubijanie kremuW wysokim naczyniu umieść serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijaj składniki, stopniowo zwiększając obroty miksera. Po 2 minutach ubijania dodaj śmietankę kremówkę i ubijaj przez 3-4 minuty, na wysokich obrotach. Gotowy krem ma gęstą konsystencję. Przykryj naczynie z kremem folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Roztapianie czekoladyNa garnku z delikatnie gotującą się wodą ustaw odporną na działanie wysokiej temperatury miskę (np. stalową). Dno miski nie może dotykać powierzchni gotującej się wody. W misce umieść połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę i roztop ją, ciągle mieszając.
  4. Miksowanie malinWyjmij maliny z zamrażalnika. Przełóż do miski, dodaj zimną wodę i cukier puder. Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj składniki. Możesz też zmiksować maliny w blenderze kielichowym.
  5. Wykonanie ciastaObtocz biszkopty w musie malinowym i ułóż na dnie formy. Na warstwę biszkoptów dodaj nieco roztopionej czekolady – nabierz czekoladę na łyżkę i zrób fantazyjne wzory (czekolada powinna ściekać z łyżki cienką stróżką). Odczekaj 3-4 minuty (zimny mus malinowy sprawia, że czekolada szybko zastyga) i wyłóż połowę zimnego kremu śmietanowego z serkiem mascarpone. Na kremie ułóż kolejną warstwę obtoczonych w musie malinowym biszkoptów, polej je czekoladą i wyłóż pozostały krem. Wierzch ciasta udekoruj pozostałą czekoladą. Jeśli masz świeże lub lifilizowane maliny udekoruj nimi deser. Rada: nie nadają się do tego maliny mrożone, ponieważ po rozmrożeniu nie wyglądają zbyt ładnie.
  6. ChłodzeniePrzykryj gotowe ciasto folią spożywczą i wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.

Gotowe ciasto à la tiramisu zawsze podawaj mocno schłodzone.

Cenne wskazówki, jak jeszcze zrobić szybkie ciasto à la tiramisu

Do ciasta à la tiramisu możesz zrobić mus z różnych owoców np. borówek, truskawek lub ananasów. Jeżeli nie chcesz dodawać musu owocowego, to możesz namoczyć biszkopty w soku owocowym lub soku z dodatkiem ulubionej nalewki np. cytrynówki bądź wiśniówki.

Do ciasta możesz dodać nie tylko mus owocowy, ale także kawałki owoców. W tym celu owoce ułóż na biszkoptach i przykryj kremem śmietanowym z serkiem mascarpone. Alternatywnym rozwiązaniem jest zrobienie kremu śmietanowego z serkiem mascarpone o smaku truskawkowym lub malinowym – około 1 szklanki musu owocowego dodaj do gotowego kremu i wymieszaj. Jeżeli krem stanie się zbyt rzadki, to dodaj więcej serka mascarpone lub skorzystaj z fixu do bitej śmietany.

Jeżeli masz nieco więcej czasu, to możesz przygotować mus owocowy z galaretką, który po zastygnięciu utworzy pyszną warstwę owoców w galaretce. 2 szklanki zmiksowanych malin doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj 1 galaretkę o smaku malinowym. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Letni mus z galaretką wyłóż na pierwszą warstwę biszkoptów i wstaw do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wyłóż warstwę kremu. Możesz przygotować więcej musu i zrobić kolejną warstwę z galaretką.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...