Zamiast kupować drogie miksy sałat, zrywam te liście. Sałatki nie mają sobie równych
Jadalne liście drzew to niebanalny sposób na urozmaicenie posiłków na wiosnę. Bo to właśnie w tym czasie, takie liście są najlepsze – delikatne i niełykowate. Jedne z najlepszych listków mają buki i lipy. Ale tylko wiosną: później liście stają się twarde i niezjadliwe.
Jak smakują liście buka i lipy?
Liście lipy są uważane za jedne z najsmaczniejszych jadalnych liści – mają delikatny i lekko słodki smak. Z kolei liście buka mogą zaskoczyć smakiem, bo są przyjemnie kwaskowate. Młode listki są tak samo delikatne, jak liście lipy.
Warto wiedzieć, że jeśli mowa o tych dwóch drzewach, to można jeść również ich pąki. Więc jeśli na drzewie są i liście i pąki, śmiało zbieraj jedne i drugie i dodawaj do potraw. Szczególnie warto sięgnąć po pączki lipy, które są bardzo chrupiące.
Jak wykorzystać jadalne liście drzew?
Z jadalnych liści drzew możesz robić proste, wiosenne sałatki. Wystarczy dodać do nich prosty dressing i ulubione dodatki, dokładnie tak samo jak do kupnego miksu sałat czy młodych listków. Ale takie liście możesz też wykorzystać do zdrowych koktajli (szczególnie tu polecam kwaskowate liście buka) – wystarczy je zmiksować z innymi dodatkami (przykładowo: weź pół szklanki liści buka, pół szklanki soku jabłkowego i banana).
Liście lipy i buka można także dodawać do dań na ciepło. Śmiało możesz je wrzucać do zielonych zup kremów, wówczas jednak najlepiej robić to dosłownie na sam koniec gotowania, aby nie traciły cennych witamin i mikroelementów, w które są bogate. Ja na wiosnę lubię przygotować liście buka tak, jak robi się liście szpinaku, czyli duszone z odrobiną czosnku. Liście można dodawać również do pesto.
Listki buka i lipy szybko więdną, więc najlepiej zbierać je w tym dniu, w którym zamierzasz ich użyć.