Ekspresowe ciastka zrobisz w mniej niż godzinę, a ich smak zachwyci wszystkich. Poznaj mój przepis
Jeśli zależy mi na szybkim i łatwym w przygotowaniu deserze, to często sięgam po gotowe ciasto francuskie, które zawsze mam w lodówce. Nadziewam je trzema typami farszu, ponieważ każdy w mojej rodzinie lubi inny smak. Nasze ulubione nadzienia to twarożek, czekolada oraz marmolada owocowa.
Przepis: Ciastka z ciasta francuskiego
Polecam przepis na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z nadzieniami w trzech smakach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 9
Składniki
- 3 opakowania świeżego ciasta francuskiego
Na nadzienie serowe:
- 350 g twarogu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 żółtko
Na nadzienie czekoladowe:
- 1 tabliczka czekolady
Na nadzienie owocowe:
- 1 szklanka twardej marmolady
Do posmarowania ciastek:
- 1 całe jajko
- 1 białko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników nadzieniaJeśli wykorzystujesz twaróg w kostce, rozdrobnij go za pomocą blendera. W przypadku wykorzystywania twarogu sernikowego (mielonego) przełóż go do miseczki. Wymieszaj biały ser z 1 żółtkiem, 3 łyżkami cukru (możesz dodać mniej lub więcej cukru) i ekstraktem waniliowym. Dodaj budyń (opcjonalnie – jeżeli ser nie jest zbyt rzadki, to możesz pominąć ten składnik) i wymieszaj do połączenia się składników. 1 całe jajko oraz pozostałe żółtko wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Czekoladę połam na mniejsze kawałki.
- Krojenie ciastaŚwieże ciasto francuskie wyjmij z opakowania. Rozłóż na blacie i pokrój na prostokąty – ja wykrawam ciasteczka o wymiarach 5x10 cm. Powtórz czynność z pozostałymi 2 płatami ciasta francuskiego. Każdy prostokąt natnij kilka razy wzdłuż jednego boku – tak, by nacięcia sięgały do połowy prostokąta (wyglądają jak grzebienie). Nacięcia będą u góry – po złożeniu prostokątów i zlepieniu brzegów będą uwidaczniały nadzienie.
- Nakładanie farszuNa prostokąty z ciasta francuskiego nałóż farsz serowy. Złóż każdy na pół (nacięciami do góry) i starannie zlep brzegi ciasta, formując ciasteczka. Na kolejnych prostokątach z ciasta francuskiego ułóż połamaną czekoladę. Złóż każdy prostokąt na pół (nacięciami do góry) i starannie zlep brzegi ciasta, formując ciasteczka. Na pozostałe prostokąty z ciasta francuskiego nałóż twardą marmoladę (opcjonalnie ulubiony dżem lub konfiturę). Złóż każdy prostokąt na pół (nacięciami do góry) i starannie zlep brzegi ciasta, formując ciasteczka.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Przełóż ciastka z ciasta francuskiego na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika, zachowując odstępy. Posmaruj każde ciastko roztrzepanym jajkiem. Ciastka piecz partiami przez 12-15 minut – ciasto powinno się zrumienić. Gotowe ciastka pozostaw do ostudzenia.
Przed podaniem ciastka z ciasta francuskiego możesz posypać przesianym cukrem pudrem.
Jakie ciastka z ciasta francuskiego można jeszcze zrobić?
Robiąc szybkie ciastka z gotowego ciasta francuskiego, masz wiele możliwości eksperymentowania z różnymi formami oraz nadzieniami i dodatkami. Dzięki temu łatwo dostosujesz je do upodobań własnych lub gości oraz składników, które masz pod ręką. Z ciasta francuskiego możesz upiec różne ciastka. Oto kilka inspiracji:
- Szukając pomysłu na ekspresowy w wykonaniu deser, zamiast nadziewanych prostokątów, zrób okrągłe ciasteczka, które przed wstawieniem do piekarnika wystarczy posmarować jajkiem i posypać cukrem kryształem. To klasyka, która smakuje wszystkim.
- Jeśli jesteś fanem nadzienia serowego, to możesz dodać do niego również rodzynki, skórkę otartą z cytryny oraz smażoną skórkę pomarańczową.
- Doskonale smakują również rożki z ciasta francuskiego nadziewane kawałkami jabłek z cynamonem oraz zmielonymi orzechami z dodatkiem odrobiny miodu i masła.
- Polecam również upiec rożki z ciasta francuskiego nadziane bananem. Owoce same w sobie są tak słodkie, że nie potrzeba dodawać do nich cukru.
Jak rozpoznać dobre ciasto francuskie?
Jeśli masz obawy co do stosowania w kuchni gotowego ciasta francuskiego, to oczywiście możesz zrobić je samodzielnie. Niestety przepis na domowe ciasto francuskie jest bardzo wymagający i czasochłonny. To najprawdopodobniej najżmudniejsze do zrobienia ciasto. Proces jego przygotowywania jest wieloetapowy i zajmuje 12 godzin. Dlatego ja jednak najczęściej stosuję gotowy produkt sklepowy. Przy zakupie zwracam jedynie uwagę na jego skład, który musi być jak najkrótszy. Najlepiej, jeśli zawiera tylko: mąkę, masło, wodę i sól. Pamiętaj, że ciasto francuskie to ciasto maślane, więc w składzie nie może zawierać margaryny zamiast masła!
Rada: polecam trzymać w pogotowiu jedno opakowanie mrożonego ciasta francuskiego. Może ono dłużej leżeć, a przyda się do zrobienia szybkich słodkich lub wytrawnych przekąsek, gdy w drzwiach staną niezapowiedziani goście.