Ciasto bez pieczenia Snickers smakuje, jak uwielbiany batonik. Ten przepis pokochają duzi i mali
Przygotowanie ciasta bez pieczenia jest proste i szybkie. Składniki wystarczy tylko powykładać warstwami i wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, by deser nabrał lepszego smaku. W dobie przedświątecznych przygotowań, takie ciasto może mieć jeszcze inną zaletę. Do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika, który w tych dniach zwykle jest dość mocno obciążony.
Z czego składa się batonik Snickers?
Słynny batonik Snickers jest jednym z najbardziej lubianych na całym świecie. Jest bowiem bardzo smaczny i pożywny, a to zasługa składników, z których został skomponowany. Główną część batonika stanowi warstwa miękkiego nugatu, która pokryta jest karmelem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Całość oblana jest mleczną czekoladą.
Odpowiednikiem tego batonika jest ciasto bez pieczenia Snickers, które zawiera warstwę mlecznego kremu, karmelu, orzeszków i czekolady. Ciasto warto przygotować na herbatnikach, by łatwo dało się kroić.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia Snickers?
Ciasto bez pieczenia Snickers najlepiej jest przygotować w szklanej lub porcelanowej formie, by nie nabrało metalicznego posmaku od blaszki. Jeśli nie masz takiej formy, użyj metalowej, tylko wyłóż ją dwoma warstwami papieru do pieczenia lub folią spożywczą.
Przepis: Ciasto Snickers
Ciasto bez pieczenia Snickers
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g ciemnych herbatników
- 4 łyżki masła
Na krem:
- 250 ml mleka
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 350 g mleka w proszku
Na polewę:
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 100 g orzeszków ziemnych niesolonych
- biała polewa do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spodu ciastaMasło rozpuść. Herbatniki zmiksuj w robocie na proszek. Dodaj stopione masło, zmiksuj. Masę przesyp do dużej tortownicy. Równomiernie ją rozprowadź, ubij łyżką. Wstaw do lodówki, by masa stężała.
- Przygotowanie warstwy karmelowo-orzechowejOrzeszki podpraż na suchej patelni, przestudź. Masę kajmakową lekko podgrzej w gorącej kąpieli wodnej, wymieszaj. 2/3 masy kajmakowej wyłóż na herbatnikowy spód, równomiernie rozprowadź. Posyp 2/3 orzeszków, lekko wciśnij je w masę.
- Przygotowanie kremuNa krem mleko zagotuj z masłem i cukrem, przestudź. Zmiksuj z mlekiem w proszku. Krem wyłóż na masę karmelową, wyrównaj powierzchnię. Całość dobrze schłodź.
- Przygotowanie polewy czekoladowejNa polewę śmietankę dobrze podgrzej z masłem. Dodaj startą czekoladę, lekko podgrzej, by czekolada się rozpuściła. Masę wymieszaj.
- Wykańczanie ciastaNa warstwę kremu mlecznego wyłóż resztę podgrzanej masy kajmakowej, równomiernie ją rozsmaruj. Ciasto polej polewą czekoladową. Gdy zastygnie udekoruj je białą polewą czekoladową i orzeszkami. Wystudzone ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Jak przechowywać ciasto bez pieczenia Snickers?
Ciasto bez pieczenia Snickers należy przechowywać w lodówce, ze względu na mleczną masę. Zresztą w niskiej temperaturze deser zachowuje bardziej zwartą konsystencję i lepiej smakuje. Przed wstawieniem do lodówki formę z ciastem dobrze jest przykryć lub zawinąć folią spożywczą. Dzięki temu deser nie będzie chłonął obcych zapachów.