Bez zagniatania i wałkowania. Mazurek cygański jest lekki i mięciutki, jak żaden inny
Jak Wielkanoc, to mazurki! Cienkie, słodkie, kolorowe. Jednak wśród tych typowo wielkanocnych wypieków można znaleźć jeden zupełnie inny. Wykonany z ciasta biszkoptowego, z mnóstwem bakalii, miękki i pyszny. To mazurek cygański. Co ciekawe piecze się go zwykle na waflu, dzięki czemu jest sztywny, jak na mazurek przystało, a bakalie nie przywierają do formy. Jeśli jeszcze nie znacie tego mazurka, musicie upiec go choć raz.
Co warto dodać do mazurka cygańskiego?
Do mazurka cygańskiego, a dokładniej do biszkoptu dodaje się bakalie. W głównej mierze powinny to być suszone owoce, np. rodzynki, morele, figi, daktyle, śliwki. Te większe powinno się pokroić np. w paski, tak by nie utrudniały krojenia. Smaku temu ciastu doda też kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, a także kandyzowane owoce, np. ananasy, wiśnie. Do mazurka cygańskiego można też dodać orzechy (np. włoskie, laskowe, pistacjowe) oraz migdały. Również warto je nieco rozdrobnić, a wcześniej można krótko podprażyć na suchej patelni. Dla przełamania słodyczy tego ciasta dobrze jest do niego dodać 2-3 łyżki soku z cytryny.
Jak robi się mazurek cygański?
Jeśli nie masz suchego wafla, wyłóż dno i boki formy papierem do pieczenia. Dzięki temu opadające bakalie nie przykleją się do blachy i łatwo będzie wyjąć z niej ciasto.
Przepis: Mazurek cygański
Biszkoptowy mazurek z bakaliami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g mieszanki suszonych owoców, np. rodzynek, moreli, fig
- 50 g orzechów, np. włoskich
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 prostokątny wafel tortowy
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie bakaliiSuszone owoce opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź je i osusz papierowym ręcznikiem. Większe pokrój w paski. Orzechy podpraż na suchej patelni, lekko posiekaj. Wszystkie bakalie posyp łyżką mąki, wymieszaj.
- Przygotowanie ciasta biszkoptowegoBiałka oddziel od żółtek. Białka ubij do białości, dalej ubijaj dodając do nich stopniowo cukier. Gdy powstanie sztywna piana połącz ją z żółtkami i sokiem z cytryny, a także z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz bakaliami.
- Pieczenie mazurkaDno dużej, prostokątnej blachy o wymiarach 30x20 cm wyłóż waflem. Przelej do niej ciasto, wyrównaj. Piecz ok. 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika ciasto oprósz cukrem pudrem, wystudź.
Jak ozdobić mazurek cygański?
Mazurek cygański najczęściej polewa się białą czekoladą i dekoruje bakaliami. Zestaw ten doskonale komponuje się z wnętrzem tego ciasta. Jednak jasną polewę można też zastąpić ciemną albo wierzch ciasta posmarować lukrem i posypać bakaliami. Ja często stosuję tu minimalizm i mazurek posypuję tylko cukrem pudrem. Może nie jest zdobny, jak powinien być mazurek, jednak jak dla mnie i tak jest już wystarczająco słodki.