Ryba smażona w chrupiącym cieście naleśnikowym. Ten nadmorski przebój łatwo zrobisz w domu
Ryby można przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadają się do pieczenia, jednak najczęściej je smażymy. Lubimy ryby smażone w tradycyjnej panierce składającej się z mąki, jajka i tartej bułki. Mniejsze rybki można smażyć po obtoczeniu w samej mące. Jednak doskonałym pomysłem na przygotowanie soczystych kąsków ryby, jest usmażenie jej w cieście naleśnikowym. Ciasto to szczelnie zamyka rybę, dzięki czemu zachowuje ona doskonałą soczystość. Jeśli jeszcze nie jedliście tak przygotowanej ryby, koniecznie musicie jej spróbować.
Jaką rybę można usmażyć w cieście naleśnikowym?
Do smażenia w cieście naleśnikowym najlepiej nadają się ryby morskie, np. dorsz, mintaj, morszczuk. Jednak dobrze też sprawdzi się pstrąg, sandacz czy szczupak. Przed smażeniem rybę należy wyfiletować i dokładnie oczyścić z ości. Nawet jeśli kupisz gotowy filet, sprawdź dłonią, czy nie ma w nim ości. Jeśli są ich pozostałości, usuń je za pomocą pęsety. Taką rybę będzie się jadło bez przeszkód i ze smakiem.
Jak przygotować rybę w cieście naleśnikowym?
W przygotowaniu tej potrawy ważne jest dokładne osuszenie ryby, odpowiednio gęste ciasto i smażenie na sporej ilości tłuszczu. To zapewni dobrze przylegającą, chrupiącą skórkę.
Przepis: Ryba w cieście naleśnikowym
Ryba smażona w chrupiącym cieście naleśnikowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 800 g filetów rybnych
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2-3/4 szklanki mleka lub jasnego piwa
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ryby i ciastaFilety opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Z mąki, jajka, mleka lub piwa oraz soku z cytryny i szczypty soli przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut.
- Smażenie rybyNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kawałki ryby zanurzaj w cieście naleśnikowym i od razu kładź na gorący tłuszcz. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż ciasto zrobi się rumiane. Rybę zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Z czym podać rybę smażoną w cieście naleśnikowym?
Ryba smażona w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje z frytkami lub opiekanymi ziemniakami. Można ją też podać z ryżem lub pieczywem. Do tego obowiązkowy jest sos, np. czosnkowy, pomidorowy, paprykowy i duża porcja surówki. Najlepiej będzie pasować surówka z kapusty białej lub kiszonej, a także marchewkowa z chrzanem.