„Nieparzącą pokrzywę” zbieram garściami. Jasnota purpurowa wspomaga trawienie i łagodzi ból głowy
Jasnota purpurowa ze względu na swój podobny do pokrzywy wygląd nazywana jest martwą pokrzywą, kwitnącą pokrzywą albo nieparzącą pokrzywą. Jej wyróżnikiem są przede wszystkim purpurowe kwiatki. To jedna z najłatwiejszych do rozpoznania dzikich roślin – i co ważne, nie można jej pomylić z niczym trującym (zarówno pokrzywa, jak i inne jasnoty są jadalne).
Jakie właściwości ma jasnota purpurowa?
Janota purpurowa w medycynie naturalnej jest znana przede wszystkim jako ziele wspomagające trawienie, poprawiającą prace wątroby, ale też działające rozkurczowo i uspokajająco, dlatego jasnotę zaleca się m.in. przy dolegliwościach miesiączkowych. To nie wszystko. Napar z jasnoty pomaga łagodzić bóle głowy, a dr Henryk Różański, botanik i fitoterapeuta, opisuje ją jako roślinę o właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych.
Jak wykorzystać jasnotę purpurową w kuchni?
Jadalna jest każda część tej rośliny i można ją jeść na surowo, dlatego jasnota purpurowa jest wdzięcznym dodatkiem do wiosennych sałatek. Jeśli masz cierpliwość, aby zbierać same kwiaty – to warto je wykorzystać nie tylko jako składnik sałatek, ale też do dekoracji potraw. Nie tylko ładnie wyglądają, ale mają delikatny, przyjemnie miodowy smak.
Jasnotę można także dodawać do zielonych zup kremów (np. w połączeniu ze szpinakiem i pokrzywą), sosów i domowego pesto. Doskonale się sprawdzi jako dodatek do jajecznicy, omletów czy wiosennego twarożku (np. z dodatkiem rzodkiewki i innych świeżych ziół). Liście i kwiaty można także suszyć, aby potem robić z nich ziołowe napary lub dodawać do mieszanek herbat. Z jasnoty purpurowej robi się także domowe octy oraz lecznicze nalewki (kwiaty i liście wystarczy zalać alkoholem).