Kiedyś zastępował nam czekoladę. Dziś wolę zjeść ten blok czekoladowy niż najlepszą tabliczkę
W czasach PRL-u półki sklepowe świeciły pustkami, a o czekoladzie można było pomarzyć. Wtedy też nasze babcie i mamy wpadły na pomysł, jak nieco osłodzić nam życie. Z dostępnych produktów wyczarowały namiastkę czekolady, którą był blok czekoladowy. Smakował wtedy rewelacyjnie, a i teraz bije na głowę większość sklepowych słodyczy. Warto go zrobić od czasu do czasu, bo jest naturalny i nie zawiera zbędnych ulepszaczy.
Z czego zrobić blok czekoladowy?
Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebne jest masło, cukier, kakao i mleko w proszku. Ten ostatni składnik sprawia, że blok ma przyjemnie mleczny smak i niepowtarzalną plastyczność. Bez problemu można go kroić w plastry i zajadać niczym ciasto. Doskonałym dodatkiem do bloku czekoladowego są bakalie i różnego rodzaju ciastka oraz wafelki. Za ich sprawą blok smakuje jeszcze lepiej, bo jedząc go można natrafić na różne smaczki.
Blok czekoladowy jak z PRL-u
Blok czekoladowy możesz przygotować w dowolnej formie i kroić go w plastry lub kwadraty.
Przepis: Blok czekoladowy jak z PRL-u
Słodka masa czekoladowa z dodatkiem ciastek i bakalii
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 1/3 szklanki mleka lub wody
- 2/3 szklanki cukru
- 3-4 łyżki ciemnego kakao
- 2 niepełne szklanki mleka w proszku
- ok. 100 g ciastek (np. herbatników, wafelków)
- ok. 100 g bakalii (orzechów, suszonych owoców)
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie ciastek i bakaliiCiasteczka i wafelki połam na kawałki. Orzechy i większe owoce suszone, np. figi, suszone morele pokrój na kawałki.
- Przygotowanie masy czekoladowejW rondelku umieść masło, mleko, cukier i kakao. Mieszając podgrzewaj do czasu, aż składniki rozpuszczą się i połączą. Do gorącej masy wsyp mleko w proszku i wymieszaj. Dodaj bakalie i ciastka, wymieszaj.
- Schładzanie masyPodłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę czekoladową, ubij łyżką. Gdy masa wystygnie, przykryj ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wskazówki dotyczące przygotowania bloku czekoladowego
Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by blok czekoladowy wyszedł, jak należy:
- Do przygotowania bloku czekoladowego nadaje się tylko i wyłącznie mleko w proszku. Mleko granulowane niestety nie rozpuści się w masie kakaowej i pozostaną w niej grudki.
- Dodatki do masy czekoladowej trzeba wsypywać, póki masa jest jeszcze gorąca.
- Blok czekoladowy dobrze jest zrobić w szklanej lub ceramicznej formie. Blaszana może bowiem nadać smakołykowi metalicznego posmaku.