Zapomnij o klasycznej panierce do schabowych. Ta jest od niej o wiele zdrowsza
Niektórzy bez schabowych nie wyobrażają sobie niedzieli. Kotlety te z pewnością są bardzo smaczne, jednak do najzdrowszych nie należą. I nie chodzi tu tylko i wyłącznie o samo mięso, które jak wiadomo jest źródłem niezdrowych tłuszczów. Dużym problemem jest też panierka i smażenie kotletów schabowych. To one sprawiają, że kotlety chłoną bardzo dużo tłuszczu, przez co stają się jeszcze bardziej kaloryczne.
Jakie są podstawowe składniki panierki do schabowych?
Klasyczna panierka do schabowych składa się z 3 warstw. Pierwsza to mąka, druga jajko, a trzecia tarta bułka. Mąka ma za zadanie osuszyć nieco powierzchnię mięsa i umożliwić przyklejenie się do niej kolejnej warstwy. A kolejną jest jajko, które ma z kolei stanowić lepiszcze dla tej najsmaczniejszej, ostatniej części panierki, czyli dla bułki tartej. Także każda z tych trzech warstw ma swoje zadanie w panierce. Jednak ostatnia warstwa najbardziej wpływa na smak panierki, ale też na jej kaloryczność.
Czym zastąpić bułkę tartą w panierce?
Bułka tarta ma porowatą strukturę i chłonie tłuszcz niczym gąbka. Na domiar złego sama w sobie nie jest zbyt wartościowa, bo dostarcza nam głównie kalorycznych węglowodanów. By panierka do kotletów schabowych nie chłonęła tyle tłuszczu, tak naprawdę wystarczy zrezygnować z bułki tartej. Czym ją zastąpić? Najlepiej produktem, który nie chłonie tłuszczu, a i sam nie jest kaloryczny. Takim składnikiem są zbożowe otręby, np. pszenne, owsiane.
Otręby to produkt uboczny, który powstaje w czasie przerobu zbóż na kasze i mąkę. Jest to tak naprawdę okrywa ziarna zbóż, która składa się głównie z błonnika, ale zawiera też witaminy z grupy B i minerały. Sam błonnik pokarmowy nie jest przyswajany przez nasz organizm, ale ma wielkie zalety. Przyspiesza bowiem przemianę materii i chroni przed zaparciami. Przy smażeniu wychodzi też inna jego zaleta – błonnik nie chłonie tłuszczu. Jeśli więc zastąpimy tartą bułkę otrębami, powinno wyjść nam to na zdrowie.
Jak zrobić panierkę z otrębów?
Przygotowując panierkę do schabowych z otrębów, możemy spotkać się z małym problemem. Otręby bowiem nie przylegają do warstwy jajka, tak dobrze, jak tarta bułka. Mogą po niej spłynąć. By tego uniknąć, możemy je wymieszać z odrobiną tartej bułki, jednak nie takiej sklepowej. Żeby było zdrowiej przygotujmy tartą bułkę z bułki grahamki lub pełnoziarnistej. W otrębach możemy też bezpośrednio obtoczyć przyprawione mięso. Co prawda nie powstanie chrupiąca panierka, ale schabowe będą o wiele zdrowsze.