Czy trzeba obierać pieczarki? W tym jednym przypadku lepiej to zrobić

Dodano:
Pieczarki Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Obieranie pieczarek? W większości przypadków nie jest to konieczne. Jest jednak sytuacja, kiedy rzeczywiście pieczarki powinno się obrać.

Obieranie pieczarek jest bardzo proste: wystarczy za pomocą nożyka zdjąć cieniutką skórę z kapeluszy. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie zjedzenia nieobranej pieczarki. Czy rzeczywiście trzeba to robić?

Kiedy obierać pieczarki?

Generalnie pieczarek nie trzeba obierać, bo ich skórka jest miękka i cienka. Ta strategia sprawdza się, jeśli chcesz pieczarki gotować, smażyć albo piec, czyli po prostu poddać obróbce termicznej. W takiej sytuacji wystarczy pieczarki dobrze umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Warto przy tym pamiętać, aby nie moczyć pieczarek zbyt długo, aby nie nasiąkały wodą.

Obieranie pieczarek jest wskazane w jednym przypadku. Jeśli zamierzasz zjeść pieczarki na surowo, wówczas warto z nich zdjąć skórkę. Oczywiście wcześniej również należy je umyć. Taką zasadę zwykle stosują kucharze w restauracjach. Pieczarki można również obrać, jeśli leżały dłużej i po prostu mają brzydką skórkę. Takie pieczarki jednak zawsze lepiej poddać obróbce termicznej.

Jak jeść surowe pieczarki?

Umyte i obrane surowe pieczarki można wykorzystać na wiele sposobów. Można je zetrzeć lub wkroić do sałatek, można je kłaść na kanapki i dekorować nimi potrawy. Cieniutko pokrojone w plasterki można podać niczym carpaccio – skropione oliwą, sokiem z cytryny, doprawione sola i pieprzem. Na takie pieczarkowe carpaccio można położyć np. jajka w koszulkach i prosta, efektowna przekąska gotowa.

Niezależnie od tego, czy jesz pieczarki gotowane, smażone czy pieczone, jedno jest pewne: warto po nie sięgać, nie tylko dla ich walorów smakowych. Pieczarki są niskokaloryczne – w 100 gramach tych grzybów są zaledwie 22 kalorie. Jednocześnie są bogate w białko i błonnik, więc mogą się nimi zajadać także osoby na dietach odchudzających.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...