Banalnie prosty przepis na szyszki z ryżu preparowanego. Potrzebujesz 3 składników i 30 minut
Pamiętasz ten przysmak z czasów PRL-u? Szyszki z ryżu preparowanego można było kupić na jarmarkach i odpustach. Czasami szło się tam właśnie dla nich. To połączenie słodkiej, krówkowej masy z lekkim jak puch ryżem, było naprawdę doskonałe. Zamiast jednak tęsknić za smakiem dzieciństwa, możesz takie szyszki przygotować samodzielnie w domu. Zajmie to zaledwie pół godziny.
Jakich składników potrzebujesz na szyszki z ryżu preparowanego?
By zrobić szyszki z ryżu preparowanego, potrzebujesz zaledwie 3 składników. Jest to oczywiście ryż preparowany, który bez problemu kupisz w supermarkecie, a nawet w małym sklepie spożywczym. Potrzebne będą ci też cukierki krówki. Gdy wybierzesz miękkie, szybciej się rozpuszczą. By zamienić je w kleistą, zastygającą masę, musisz rozpuścić je z masłem. Zamiast krówek możesz użyć masy krówkowej z puszki, którą również należy podgrzać z masłem. Moim zdaniem jednak masa z cukierków i masła jest łatwiejsza do formowania. Do masy można też dodać łyżkę ciemnego kakao, co nieco przyciemni szyszki i lekko przełamie ich słodycz.
Jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego?
Z ryżu preparowanego i masy krówkowej można formować podłużne szyszki, ale też kształtne kulki. Dobrze, by nie były zbyt duże, bo jednak są dość słodkie.
Przepis: Słodkie szyszki
Szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 60 w każdej porcji
Składniki
- 1 opakowanie ryżu preparowanego 90 g
- 350 g cukierków krówek
- 100 g masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyW sporym garnku umieść krówki i masło. Podgrzewaj je na średnim ogniu, aż się całkowicie rozpuszczą. Często mieszaj masę, by była jednolita.
- Dodawanie ryżu preparowanegoDo gorącej masy krówkowej wsyp ryż preparowany i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw, by masa przestygła.
- Formowanie szyszekZ jeszcze ciepłej masy ryżowo-krówkowej formuj w dłoniach niewielkie szyszki lub kulki. Układaj je na talerzu, by wystygły i stężały.
Jak przechowywać szyszki z ryżu preparowanego?
Szyszki z ryżu preparowanego po wystudzeniu należy włożyć do zamykanego pojemnika i trzymać w chłodnym miejscu. W lodówce poleżą 3-4 dni. Wcześniej można je powkładać do papierowych papilotek, dzięki czemu będą wyglądać bardzo elegancko.