Ten włoski deser smakuje każdemu. Tiramisu z tego przepisu zrobisz sama w 20 minut
Włoska kuchnia jest jedną z najbardziej lubianych na całym świecie. Jej największe przysmaki to pizza, makarony i słodkie tiramisu. Ten deser nie może nie smakować. Jest aromatyczny, kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. I mamy dla ciebie dobrą wiadomość – bez najmniejszego problemu zrobisz go w domu. Sprawdź, jakie to proste.
Z czego robi się deser tiramisu?
Główne składniki tiramisu to biszkopty i mascarpone. W oryginale używa się podłużnych biszkoptów o nazwie savoiardi, zwanych też kocimi języczkami lub lady fingers. Mają one lekką, piankową strukturę i zaokrąglone końce. Jednak tiramisu można też zrobić ze zwykłych, okrągłych biszkoptów. Niezastąpiony jest jednak serek mascarpone. Żaden inny nie ma bowiem tak kremowej konsystencji, jak on.
Charakterystycznymi składnikami tego włoskiego deseru jest też likier Amaretto i napar kawy. Likier ma migdałowy aromat, który doskonale przełamuje lekką, kawową goryczkę. Pozostałe składniki, to już klasyka każdej kuchni. Chodzi o: jajka, cukier i ciemne kakao. Jeśli masz już wszystkie te produkty, możesz ruszać do dzieła.
Jak zrobić słynne tiramisu?
Wykonanie tiramisu zacznij od przygotowania naparu kawy, tak by zdążył wystygnąć. Wybierz też szklane lub ceramiczne, najlepiej prostokątne naczynie. To właśnie w nim ułożysz warstwy deseru.
Przepis: Tiramisu
Włoski deser z biszkoptów i mascarpone
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 590 w każdej porcji
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 70 g cukru
- 300 ml kawy espresso
- 2-3 łyżki likieru Amaretto
- 250 g biszkoptów
- 3 łyżki ciemnego kakao
Sposób przygotowania
- Przygotowanie płynu do maczania biszkoptówNapar kawy wlej np. do głębokiego talerza, schłodź. Dodaj likier Amaretto, wymieszaj.
- Miksowanie żółtekW niedużym garnku zagotuj trochę wody. Żółtka umieść w metalowej miseczce o średnicy nieco większej od garnka. Zawieś ją na garnku, dodaj cukier, miksuj na największych obrotach, aż powstanie jasna, gęsta masa. Masę wystudź.
- Ubijanie piany i przygotowanie masyBiałka ubij na sztywną pianę. Mascarpone połącz mikserem z masą żółtkową, a potem dodaj pianę z białek i wymieszaj całość szpatułką.
- Układanie warstw deseruPołowę biszkoptów kolejno zanurzaj w kawie z likierem i wyłóż nią dno naczynia. Oprósz kakao. Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę masy serowej, równomiernie ją rozprowadź. Przykryj pozostałymi biszkoptami maczanymi w kawie i Amaretto. Posyp kakao, przykryj resztą masy serowej. Posyp grubszą warstwą kakao.
- Schładzanie deseruNaczynie z tiramisu przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. W tym czasie składniki deseru poprzenikają się i zamienią się w smaczną całość.
Wskazówka: Jeśli masz obawy odnośnie użycia w deserze surowej piany z białek, możesz pominąć ten dodatek. Tiramisu będzie mniej puszyste, ale równie kremowe i smaczne.
Deser tiramisu w pucharku
Tiramisu najłatwiej jest przygotować w dużym prostokątnym naczyniu, a potem dzielić je na porcje. Jednak deser możesz też ułożyć w pucharkach, w których zmieścisz po jednej porcji. Unikniesz wtedy problemu z nakładaniem deseru, a przysmak będzie się prezentował niezwykle elegancko.