Flaczki mojej mamy są najlepsze, jakie jadłam. Ten składnik dodaje im wyrazistości
Flaczki to tradycyjna, polska zupa, która kojarzy się z największymi, rodzinnymi uroczystościami. Gotuje się ją też na święta, ale smakuje i bez okazji. Jest pożywna, bo zawiera nie tylko paski flaczków, ale też kawałki mięsa. Zupa ta doskonale nadaje się na chłodniejsze dni, bo świetnie syci i rozgrzewa.
Jak gotuje się flaczki?
Przygotowanie flaczków jest dość pracochłonne. Najpierw bowiem trzeba wyczyścić flaki, usuwając z nich tłuszcz, błony i wszelkie zanieczyszczenia. Potem flaki trzeba opłukać, obgotować i ugotować do miękkości w bulionie. Przygotowanie domowych flaczków można sobie ułatwić, sięgając po gotowe flaki krojone i parzone.
Do przygotowania flaczków używa się zwykle flaków wołowych lub cielęcych. Gotuje się je na bulionie mięsno-warzywnym, doprawia aromatycznymi przyprawami i zaprawia zasmażką.
Przepis na flaczki mojej mamy
Moja mama gotuje niezwykle aromatyczne i pełne smaku flaczki. To zasługa koncentratu pomidorowego, którego mama dodaje pod koniec gotowania nie więcej niż 2 łyżki. Zakwasza on nieco potrawę, lekko ją zabarwia i sprawia, że flaczki smakują naprawdę doskonale.
Przepis: Flaczki mojej mamy
Flaczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg flaków wołowych lub cielęcych
- 50 dag wołowiny na rosół
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cm świeżego imbiru
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie rosołuWołowinę zalej ok. 4 l zimnej wody. Zagotuj, usuń szumowiny. Dodaj opieczoną cebulę, obrane warzywa oraz ziele angielskie, listki laurowe, trochę soli i pieprzu. Gotuj wywar na niedużym ogniu. Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, gdy będą już miękkie.
- Obgotowywanie flakówFlaki wypłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, gotuj 10 minut. Wodę odlej, flaki zalej świeżą porcją zimnej wody, zagotuj, gotuj 5 minut. Flaki odcedź na sicie.
- Gotowanie flaków w rosoleDo rosołu wrzuć obgotowane flaki i gotuj je pod uchyloną przykrywką, aż będą miękkie. Dopraw majerankiem, papryką, posiekanym imbirem i czosnkiem. Dodaj pokrojoną wołowinę i marchewkę, gotuj całość jeszcze 5 minut.
- Doprawianie flaczkówNa patelni rozpuść masło, wsyp mąkę, wymieszaj i lekko zrumień ją, często mieszając. Zasmażkę rozprowadź częścią rosołu, wlej do flaczków. Dodaj też koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze 5 minut, dopraw do smaku.
Wskazówki dotyczące przygotowania flaczków
Flaczki można przygotować na wiele sposobów, jednak warto pamiętać o kilku zasadach:
- Zagęszczanie flaczków nie jest niezbędne, jednak zasmażka z mąki i tłuszczu dodaje im też smaku i apetycznego koloru.
- Do zakwaszania zupy można użyć octu, np. winnego. Jednak nie dla wszystkich jest to konieczne.
- Flaczki nie mają dodatku ziemniaków, dlatego warto podać je z pieczywem. Najlepiej smakują z bułką lub pszennym chlebem.