Szybka sałatka makaronowa z ananasem. Jej sekretem jest sos

Dodano:
Sałatka makaronowa Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Sałatkę makaronową z ananasem zrobisz w kwadrans. Zanim ugotuje się makaron, zdążysz uszykować resztę składników i wyjątkowy sos na bazie majonezu.

Sałatka makaronowa to proste i szybie danie, które można zrobić na wiele sposobów. Wspólny mianownik to oczywiście makaron. My dziś proponujemy sałatkę makaronową z ananasem: pełną smaku i aromatów. To danie, które możesz zjeść na szybki obiad czy kolację na zimno, albo zabrać ze sobą do pracy. Taka sałatka sprawdzi się także na przyjęciach.

Jak zrobić sałatkę makaronową z ananasem?

Jeśli dobrze rozplanujesz sobie pracę, sałatkę makaronową z ananasem zrobisz w kwadrans. W czasie, kiedy w garnku gotuje się woda na makaron, a potem sam makaron, ty zdążysz uszykować resztę składników. Do sałatki najlepiej nadają się makarony typu pióra, świderki czy kokardki. W zdrowszej wersji może to być makaron pełnoziarnisty.

Nasz przepis to sałatka makaronowa z ananasem w wersji wegetariańskiej z dodatkiem wędzonego tofu. Ale tofu śmiało możesz zastąpić wędzoną piersią z kurczaka lub szynką. W przepisie na liście składników jest kolendra – dodaje ona sałatce świeżości i lekkości (my wykorzystaliśmy, co widać na zdjęciu sałatki, młodą kolendrę – mikroliście), ale jeśli nie lubisz kolendry, pomiń ten składnik.

Sekretem naszej sałatki makaronowej jest aromatyczny sos na bazie majonezu, z dodatkiem jogurtu i zaprawy z ananasów w puszce. Ważny składnik to skórka otarta z cytryny. Taki sos możesz wykorzystywać także do innych potraw: doskonale pasuje do pieczonych ziemniaków, pieczonych warzyw czy mięs. Bardzo dobrze smakuje z rybą. Będzie pasował także do sałatek z dodatkiem ryżu.

Przepis: Sałatka makaronowa z ananasem

Szybka sałatka z makaronu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 mały por
  • 6 plasterków ananasa z puszki
  • pęczek natki pietruszki
  • garść świeżej kolendry

na sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki zalewy z ananasów z puszki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól, kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składników
    Wstaw makaron do gotowania. Pokrój drobno wszystkie składniki – tofu, seler, ananasy, pora, kolendrę i pietruszkę.
  2. Robienie sosu
    Wymieszaj dobrze wszystkie składniki sosu: majonez, jogurt, zalewę z ananasów, skórkę z cytryny, sól i pieprz.
  3. Robienie sałatki
    Wymieszaj ostudzony makaron ze wszystkimi składnikami i sosem. Gotowe!

Podaliśmy dokładne proporcje i możesz się ich trzymać, ale możesz też je nieco zmienić. Kochasz ananasy? Dorzuć 2-3 plasterki więcej. Lubisz seler naciowy? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wkroić go do sałatki więcej. Możesz zwiększyć także ilość tofu (lub wędzonego kurczaka, jeśli wolisz sałatkę w wersji z mięsem).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...