Czy piekąc ciasta, warto zastępować cukier miodem? Odpowiedź mocno was zaskoczy

Dodano:
Słoik miodu Źródło: Unsplash
Czasami słyszę od moich znajomych, że do ciast zamiast cukru dodają miód i dzięki temu ich wypieki są o wiele zdrowsze. Mnie, jako technologowi żywności, włos się wtedy jeży i wyjaśniam, jak to działa.

Ciastom zarzuca się, że zawierają to, co najmniej zdrowe, czyli cukier i tłuszcz. Dlatego też niektórzy próbują nieco uzdrowić domowe wypieki i zamiast cukru dodają do nich miód. Oczywiście miód, w porównaniu z cukrem jest bardzo zdrowy. Jednak taką moc posiada tylko w określonych warunkach.

Czy warto dodawać miód do ciast?

Może i warto, ale nie z tych powodów, o których z większość z was myśli. Dzięki zastąpieniu cukru miodem w ciastach pieczonych niestety nie wydarzy się nic zdrowego. Pod wpływem wysokiej temperatury miód traci bowiem swoje właściwości i w zasadzie zamienia się w czysty cukier. Nie ma więc sensu dodawać go do wypieków z myślą o walorach zdrowotnych.

Jednak można dodawać miód do ciast z wielu innych powodów. Po pierwsze, potrafi on nadać wypiekom ciekawego, delikatnego smaku. Po drugie przedłuża też ich świeżość i sprawia, że zyskują przyjemną wilgotność. Ponieważ jednak miód jest płynny, a cukier nie, warto wziąć pod uwagę, że zmiana receptury może się zakończyć zakalcem. Dlatego najlepiej jest dodawać miód do ciast ucieranych typu babka czy sernik, a także do pierniczków czy niektórych kruchych ciastek. Bezpieczniej jest też nim zastępować tylko część cukru w przepisie.

Jakie walory odżywcze ma miód?

Miód naturalny to produkt pszczół, który wyróżnia się wysoką wartością odżywczą. Jest bogaty w witaminę C i witaminy z grupy B, a także w potas, fosfor, magnez, cynk i żelazo. Zawiera też liczne przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Miód to także enzymy, które korzystnie wpływają na trawienie i cały metabolizm. Składniki miodu są łatwo przyswajalne, działają antybakteryjnie i wzmacniająco, obniżają ciśnienie krwi i przyspieszają gojenie się ran.

Do jakich potraw warto dodawać miód?

Miód najlepiej dodawać do potraw, których nie poddaje się działaniu wysokiej temperatury. Są to niektóre desery, sosy, napoje. Można nim też polewać naleśniki, placuszki, gofry, czy dodawać go do nocnej owsianki albo jogurtu. Jeśli chodzi o walory smakowe, to miód jest doskonałym składnikiem marynat do mięs i drobiu, a także pieczywa i ciast.

W tym momencie warto też wspomnieć o herbacie z miodem. Wiele osób przygotowuje taki gorący napój, by odegnać przeziębienie. Niestety, w temperaturze wyższej niż 45-50 stopni Celsjusza, wszystko to, co w miodzie najcenniejsze, zostanie zniszczone. Dlatego przed dodaniem miodu do herbaty, należy ją porządnie schłodzić.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...