Lekkie kotlety rybne z piekarnika. Idealne danie na piątek zrobisz z każdej ryby
Kotlety rybne nie są w naszej kuchni tak popularne, jak mięsne. Jednak najwyższy czas to zmienić. Ryby są bowiem o wiele zdrowsze od mięsa, zwłaszcza czerwonego. A tego ostatniego zwykle w naszej diecie jest zdecydowanie za dużo. Ryby co prawda nie są tanie, jednak na kotlety można przeznaczyć tańsze, bardziej ościste gatunki ryb.
Z jakich ryb najlepiej zrobić kotlety rybne?
Na kotlety rybne najlepiej nadają się ryby o białym mięsie, bo danie wygląda wtedy apetycznie. Do kotletów można użyć mieszanki różnych gatunków ryb – tłustych (np. makrela, świeży śledź) i chudych (np. dorsz, mintaj, morszczuk). Oczywiście najłatwiej sięgnąć po filety, jednak można tu też wykorzystać mniejsze, bardziej ościste i tańsze tuszki ryb, np. leszcz, karaś, płotka. Mięso ryb i tak zostanie przepuszczone przez maszynkę, dzięki czemu mniejsze ości nie będą wyczuwalne.
Przed zmieleniem tuszki ryb należy oczyścić. A więc usunąć łuski, głowę, płetwy, kręgosłup i większe ości. Jednym słowem warto je samemu wyfiletować, pozostawiając skórę i drobne ości. Jeśli masz wątpliwość, czy ości rzeczywiście nie będą wyczuwalne w potrawie, mięso ryby możesz dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Kotlety rybne z patelni lub piekarnika
Kotlety rybne można obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na patelni lub upiec. My wybraliśmy tę drugą opcję, dzięki czemu danie jest lżejsze i nie trzeba go zbytnio pilnować.
Przepis: Kotlety rybne z piekarnika
Pożywne i lekkostrawne danie idealne na piątek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 500 g oczyszczonego i zmielonego mięsa ryb
- kawałek pora
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 3/4 szklanki tartej bułki
- 1/2 pęczka koperku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Wykonanie masy na kotlety rybnePor oczyść, drobno pokrój, podduś na łyżce oleju, wystudź. Por dodaj do zmielonej ryby razem z jajkiem, posiekanym koperkiem i 3-4 łyżkami tartej bułki. Wyrób jednolitą masę, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Formowanie i pieczenie kotletówZ mięsnej masy formuj lekko spłaszczone kotlety. Obtocz je w tartej bułce, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Z czym podać kotlety rybne?
Doskonałym dodatkiem do kotletów rybnych są gotowane ziemniaki, choć danie to dobrze też będzie smakowało podane z ryżem. Warto też przygotować sos, który doda potrawie soczystości. Może to być np. sos czosnkowy czy cytrynowy. Dopełnieniem całości będzie oczywiście surówka, cząstka cytryny i koperek.