Pieczone ziemniaki nigdy nie smakowały tak dobrze. Potrzebujesz wykałaczkę i masło
Pieczone ziemniaki to uniwersalny dodatek do obiadów, ale same w sobie mogą być daniem głównym. Wówczas wystarczy je podać w towarzystwie maślanki albo prostych sosów na bazie jogurtu. Jak przygotować aromatyczne, pełne smaku ziemniaki?
Ponakłuwaj ziemniaki przed pieczeniem
Idealne pieczone ziemniaki mają chrupiącą skórkę i dobrze upieczony, ale nie suchy środek. Jak to osiągnąć? Zrób dwie proste rzeczy, a będą to najlepsze pieczone ziemniaki, jakie jadłeś.
Ziemniaki można piec na kratce nałożonej na blachę. Ale nim poukładasz bulwy na kratce, każdą z nich ponakłuwaj wykałaczką albo patyczkiem (możesz też użyć widelca). Tak przygotowane włóż do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopnic Celsjusza na ok. 25 minut.
To jednak nie koniec. Po 25 minutach wyjmij ziemniaki na chwilę z piekarnika i posmaruj dokładnie roztopionym masłem. Masło powinno dobrze "otulić" ziemniaki i wniknąć w zrobione wcześniej dziurki. Posmarowane masłem ziemniaki posyp solą i włóż do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
Jakie ziemniaki wybrać do pieczenia?
Ziemniaki dzielą się na typy: A, B, C oraz D. Poszczególne typy sugerują przeznaczenie ziemniaków. A to ziemniaki sałatkowe, C to ziemniaki mączyste idealne na placki ziemniaczane czy pyzy. Ziemniaki typu D są najmniej przydatne w kuchni – są bardzo mączyste i bardzo suche. Z kolei B to ziemniaki uważane za najbardziej wszechstronne: są łatwe do rozgniecenia po ugotowaniu, ale nie rozpadają się. To właśnie ziemniaku typu B będą najlepsze do pieczenia.
Wiele marketów opisuje przeznaczenie ziemniaków na opakowaniu i nazywa je wprost: ziemniaki do gotowania, ziemniaki do pieczenia czy ziemniaki do sałatek. Jeśli na ziemniakach nie ma żadnych oznaczeń czy opisu, warto dopytać o nie sprzedawcę.