Faszerowane jajka to moja specjalność. Szybko się je robi, a wyglądają jak z obrazka

Dodano:
Jajka faszerowane Źródło: Shutterstock / Dar1930
Nie ma śniadania wielkanocnego bez jaj. Jak jednak je podać, by wyglądały efektownie i doskonale smakowały? Polecam jajka faszerowane, które są proste do zrobienia i błyskawicznie znikają z półmisków.

Uwielbiamy jajka, za ich smak, pożywność i łatwość przygotowania. Na co dzień chętnie je gotujemy czy przyrządzamy z nich jajecznicę, jednak z okazji świąt warto przygotować z nich coś nadzwyczajnego. Nadzwyczajnego nie oznacza jednak pracochłonnego. Dlatego ja na wielkanocne śniadanie serwuję jaja faszerowane i to w kilku wersjach smakowych. Wyglądają kusząco, a jeszcze lepiej smakują.

Od czego zacząć przygotowanie jaj faszerowanych?

Przygotowanie jaj faszerowanych oczywiście należy zacząć od ugotowania jajek na twardo. By wyszły pyszne i apetyczne, najlepiej wybrać świeże jajka od kur z wolnego wybiegu lub jaja ekologiczne. Po ogrzaniu jaj do temperatury pokojowej należy zalać je zimną wodą i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Potem zmniejszyć ogień i gotować jajka 8-10 minut, zależnie od ich wielkości. Po tym czasie gorącą wodę trzeba odlać, a jajka zalać zimną wodą. W ten sposób zostanie zatrzymany proces gotowania jaj. Szybkie schłodzenie jajek ułatwi też ich obieranie. Gotując jajka na twardo, nie należy przedłużać procesu, bo może to zaowocować zieloną obwódką wokół żółtek. A ta nie wygląda zbyt apetycznie.

Jajka na twardo można ugotować dzień wcześniej. By w jak największym stopniu zachowały świeżość, po wystudzeniu trzeba je włożyć do lodówki. Jajka najlepiej obrać dopiero przed kolejnym etapem ich przyrządzania. Gdy już mamy ugotowane i obrane jajka, możemy przystąpić do przygotowania farszu.

Moje 3 pomysły na prosty farsz do jajek

Do przygotowania farszu do jaj zwykle wykorzystuję żółtka i różnokolorowe dodatki. Dzięki temu jajka bardzo apetycznie prezentują się na stole. Poniższe proporcje składników wystarczą do nadziania 12 ugotowanych na twardo jaj. Po obraniu każde z nich trzeba przekroić wzdłuż na połowę i ostrożnie wydobyć żółtko. Teraz czas na przygotowanie 3 kolorowych farszów z wykorzystaniem żółtek jaj.

Przepis: Zielony farsz do jaj

Farsz z żółtek, awokado i szczypiorku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 4 żółtka jaj ugotowanych na twardo
  • pół dojrzałego awokado
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie zielonego farszuŻółtka i obrane awokado rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Wymieszaj ze szczypiorkiem i majonezem, dopraw do smaku.

Przepis: Żółty farsz do jaj

Farsz z żółtek, twarogu i curry

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 4 żółtka jaj ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki twarogu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • curry
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie żółtego farszuUgotowane żółtka rozgnieć widelcem, połącz je na jednolitą masę z twarogiem. Wymieszaj z majonezem, dopraw curry i solą.

Przepis: Różowy farsz do jaj

Farsz z żółtek i ćwikły

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 4 żółtka jaj ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka ćwikły
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuŻółtka jaj rozgnieć widelcem, wymieszaj z ćwikłą i majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

W jaki sposób nadziewać jajka?

Gdy już mam gotowe 3 farsze, każdy z nich kolejno nakładam do worka cukierniczego i ozdobnie wyciskam do połówki jaj. Połówki jaj wcześniej najlepiej jest ułożyć na specjalnie do tego celu przeznaczonym półmisku. Ma on wgłębienia, które uniemożliwiają przewracanie się jaj. Tak przygotowane jajka można dodatkowo oprószyć kolorowymi przyprawami lub posiekanymi ziołami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...