Wątróbka pryska na patelni? Są sposoby, żeby temu zapobiec

Dodano:
Smażona wątróbka Źródło: Shutterstock / New Africa
Jeśli wątróbka pryska i strzela na patelni, to znaczy, że nie znasz prostych sposobów, aby tego uniknąć. Podpowiadamy jak poradzić sobie z nieprzyjemnie pryskającą wątróbką.

Wiele osób nie lubi smażyć wątróbki właśnie z tego powodu: wątróbka pryska podczas smażenia i nieprzyjemnie strzela. Można dosłownie oberwać gorącym tłuszczem, a w najlepszym wypadku zabrudzi on kuchnię. Jak tego uniknąć?

Sposoby na strzelającą wątróbkę

Wątróbka pryska, ponieważ wycieka z niej sok, który w połączeniu z gorącym tłuszczem daje dosłownie wybuchową mieszankę (to dokładnie ta sama reakcja, jakbyś na rozgrzany tłuszcz wylał kropelkę wody). Jest kilka sposobów, które pomogą ograniczyć pryskanie wątróbki.

  • Dokładnie osusz wątróbkę. Zanim zapanierujesz wątróbkę w mące i położysz ją na patelni, osusz ją na papierowym ręczniku. Pozwoli to zmniejszyć ilość soku, który powoduje pryskanie.
  • Sparz wątróbkę wrzątkiem. To metoda, którą stosuje część kucharzy: zalanie wątróbki wrzątkiem na kilka minut i potem osuszenie sprawia, że usmaży się bez strzelania.
  • Nie przewracaj wątróbki widelcem. Użycie widelca to najprostszy sposób na katastrofę – widelcem łatwo nakłuć delikatną wątróbkę i uwolnić sok, który natychmiast zacznie strzelać. Najlepiej przewracać wątróbkę drewnianą szpatułką i robić to dopiero, kiedy jedna strona jest już zrumieniona.

Ważne: wątróbkę należy kłaść na rozgrzaną patelnię, chociaż właśnie ten zabieg sprawia, że może pryskać. Kładzenie wątróbki na zbyt zimny tłuszcz sprawi, że zacznie się gotować, straci dużo soku oraz będzie twarda i sucha.

Wątróbka strzela? Dodaj masło na patelnię

Jeśli wątróbka zacznie pryskać, wrzuć na patelnię kawałek zimnego masła. To również pomoże ograniczyć strzelanie wątróbki. Jednocześnie masło jest idealnym nośnikiem smaku, więc go nie żałuj – na pół kilograma wątróbki możesz dodać nawet ok. 50 g masła. Warto go dodać nawet wówczas, jeśli nie masz problemu z pryskającą wątróbką. Masło się rozpuszcza i podczas dalszego smażenia idealnie karmelizuje wątróbkę (oraz cebulkę, jeśli smażysz wątróbkę z dodatkiem cebuli).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...