Chrupiące ciasteczka ryżowe bez grama mąki. Pięknie rosną i doskonale smakują
Pieczenie domowych ciastek nie jest z pewnością pierwszą myślą, jaka przychodzi ci, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Jednak czasami warto poświęcić chwilę na przygotowanie czegoś tak niepowtarzalnego i smacznego, jak ciasteczka ryżowe. Gwarantuję, że tak dobrych nie kupisz nigdzie, a z pewnością zachwycą swym smakiem całą rodzinę.
Chrupiące ciasteczka bez dodatku mąki
Mąka jest podstawowym składnikiem każdych ciastek. Jednak nie tych z mojego przepisu. Przygotowuję je z kleiku ryżowego, który po wyrobieniu z pozostałymi składnikami i po upieczeniu zamienia się w niezwykle delikatną, kruchą i chrupiącą masę. Taki efekt trudno jest osiągnąć z mąki pszennej. Moje ciasteczka ryżowe mają też tę zaletę, że mogą je jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Wypróbuj mój przepis na ciastka bez glutenu.
Przepis: Chrupiące ciasteczka ryżowe
Ciastka z kleiku ryżowego bez grama mąki
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 560 w każdej porcji
Składniki
- 1 opakowanie kleiku ryżowego 160 g
- 2 jajka
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Sporządzenie ciastaKleik ryżowy wsyp do miski. Dodaj rozmiękczone masło i pozostałe składniki. Wymieszaj, a potem wyrób dłonią w miarę gładkie ciasto. Jest dość kleiste, ale takie ma być.
- Formowanie ciastekZ przygotowanego ciasta odrywaj niewielkie kawałki i formuj z nich kulki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości kilku centymetrów od siebie (ciastka rosną). Potem każdą kulkę spłaszcz lekko dłonią lub łopatką do nakładania ciasta (brzegi ciastek będą pękać).
- Pieczenie ciasteczekBlachę z ciastkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je ok. 20 minut, aż będą złociste.
Dodatki, którymi urozmaicisz smak ciastek ryżowych
Choć ciasteczka ryżowe są pyszne w najprostszej postaci, to ich smak i wygląd można odmienić różnymi dodatkami. Przed upieczeniem można je obłożyć np. owocami z konfitury albo położyć na każdym kawałeczek czekolady. Wcześniej w każdym ciastku można zrobić wgłębienie, by składniki nie spłynęły. Upieczone ciastka świetnie będą się prezentowały polane cienkimi strużkami stopionej czekolady lub lukru.
Jakie są zalety kleiku ryżowego?
Kleik ryżowy otrzymywany jest w wyniku długiego gotowania ryżu w wodzie. Produkt ten jest przeznaczony dla małych dzieci. Jest łatwostrawny, a przy tym stanowi bardzo dobre źródło energii. Zawiera bardzo mało tłuszczu, zero glutenu i ma delikatny, dość neutralny smak. Z tego powodu dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, np. owocami, miodem, czekoladą. Jednak można go też wykorzystać do przygotowania placków czy krokietów.