Kruche ciasteczka na Wielkanoc. Kolorowy lukier możesz łatwo zrobić w domu
Kruche ciasteczka to taki wypiek, do którego śmiało możesz zaangażować najmłodszych domowników (szczególnie do wycinania ciastek i dekorowania). Udekorowane kolorowym lukrem są piękną ozdobą, ale takie ciastka możesz też podarować bliski osobom jako świąteczny upominek.
Jak zrobić kruche ciasteczka na Wielkanoc?
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie kruchego ciasta. Nie jest to skomplikowane, ale trzeba pamiętać, że nie lubi ono ciepła. Dlatego ważne jest, aby margaryna (możesz ją zastąpić masłem) była dobrze schłodzona, a samo zagniatanie ciasta trwało możliwie jak najkrócej. W moim przepisie do wielkanocnych ciastek jako aromat dodaję skórkę z cytryny, ale możesz ją zastąpić innymi dodatkami. Może to być ekstrakt waniliowy, olejek migdałowy albo skórka otarta z pomarańczy.
W przepisie znajdziesz również instrukcję, jak zrobić domowy lukier na bazie białka jaj i cukru pudru. Oczywiście możesz też udekorować ciastka gotowymi lukrami czy polewami, wykorzystać gotowe posypki. Jeśli nie chcesz używać białka do robienia lukru, możesz zrobić lukier jedynie na bazie soku z cytryny i cukru pudru, jednak ciężko nim zrobić precyzyjne dekoracje. Lukier na bazie białka jest sprężysty i łatwo nim robić nawet drobne elementy. Do dekoracji można wykorzystać worki cukiernicze, ale też zrobić małe tytki np. z koszulek do papieru. Do barwienia lukru najczęściej używam gotowych barwników spożywczych w żelu (ale można również w proszku). Możesz także użyć barwników naturalnych, jednak weź też pod uwagę, że dodatki takie jak np. sok z buraka czy malin, będą rozrzedzały lukier (wówczas należy dodać więcej cukru).
Rada: ciasteczka można zrobić nawet kilka tygodni przed Wielkanocą i udekorować przed świętami. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku.
Przepis: Kruche ciasteczka na Wielkanoc
Proste kruche ciasteczka z dekoracją z kolorowego lukru.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
Na ciastka:
- 750 g mąki pszennej
- 500 g margaryny do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 3 żółtka
- skórka otarta z jednej cytryny
Na lukier:
- 1 białko jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- dowolne barwniki spożywcze
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZimną margarynę posiekaj nożem, dodaj mąkę, dalej siekaj, przez chwilę razem. Dodaj resztę składników i szybko zagnieć ciasto. Odstaw ciasto na pół godziny do lodówki.
- Pieczenie ciastek
- Robienie lukru
- Dekorowanie ciastek