Ten patent na jajecznicę zdradził mi mój szwagier. Wystarczy położyć na patelni jeden produkt
Wcześniej nie wyobrażałam sobie jajecznicy bez dodatku choćby odrobiny masła czy ewentualnie dobrej oliwy. Mój szwagier Wojtek ma jednak na jajecznicę zupełnie inny sposób. Odkąd spróbowałam, często sama go wykorzystuję. Jajecznica przygotowana w ten sposób jest wyjątkowa kremowa i ma wyrazisty smak.
Połóż na patelni plaster żółtego sera
Chodzi o jajecznicę z serem żółtym. Aby ją zrobić, wystarczy na gorącej patelni położyć plasterki żółtego sera i dopiero na nie wylać jajka. Ser jest wystarczająco tłusty i nie trzeba już dodawać masła czy oliwy. Jajka należy wymieszać na patelni z roztapiającym się serem i smażyć, aż się zetną. Ja do takiej jajecznicy zwykle daję też mniej soli. Gotową jajecznicę można posypać posiekanym szczypiorkiem. Osobiście lubię jajecznicę w tej wersji nałożyć bezpośrednio na bułkę czy kromkę chleba.
Rada: do zrobienia jajecznicy z serem można wykorzystać także żółty ser wędzony.
Co jeszcze można dodać do jajecznicy?
Żółty ser można dodać również do samych jajek przed wlaniem ich na patelnię. Wówczas jednak warto na patelnię dać odrobinę masła. Popularnym dodatkiem jest tarty parmezan, który doskonale podkręca smak jajecznicy.
Do jajecznicy obok tak klasycznych dodatków jak cebulka, boczek czy szynka, można dodać między innymi:
- wędzonego łososia,
- suszone pomidory,
- świeże pomidory,
- liście szpinaku,
- papryczkę chili,
- ser mozzarella,
- kurki,
- gotowane ziemniaki,
- krewetki,
- cukinię
- świeże zioła.
Jajecznica smakuje najlepiej w towarzystwie dobrego pieczywa. Warto także do takiego śniadania dołożyć świeże warzywa, np. pomidory, ogórki, awokado czy paprykę. Ciekawą alternatywną może być podanie jajecznicy na gofrach (lub w ich towarzystwie) albo zawinięcie jej w tortille.