Jak smażyć cebulę? Jeden prosty dodatek zmienia wszystko

Dodano:
Smażenie cebuli Źródło: Shutterstock / Jade Y
Smażona cebula to dodatek do wielu potraw: można nią okrasić pierogi, dodać do klusek, pieczonych mięs, kremowych zup. Podpowiadamy, jak dobrze usmażyć cebulę.

Wystarczy pokroić cebulę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Proste? Owszem, jednak warto znać trik, który sprawi, że naprawdę poczujesz różnicę w smaku, a smażona cebula będzie po prosu idealna.

Dodaj masło do smażenia cebuli

Podczas smażenia cebula zmienia swój wygląd i robi się szklista. Jeśli smażysz cebulę na oliwie bądź oleju, kiedy cebulka się zeszkli, dorzuć jeszcze na patelnię kawałek masła, które jest znakomitym nośnikiem smaku, a dodatkowo sprawi, że cebula pięknie się skarmelizuje. Nie znaczenia, w jaki sposób pokroisz cebulę, nie ma też znaczenia je rodzaj (może to być także cebula czerwona). Kiedy cebula nabierze lekko brązowego koloru, zdejmij patelnię z kuchenki. Na koniec dopraw cebulę solą i pieprzem – i gotowe.

Miód i cukier do smażenia cebuli

Babciny sposób na podkręcenie smaku i wyglądu smażonej cebulki to dodanie do niej odrobiny cukru albo miodu. Nie chodzi tu tylko o słodycz, która potem dobrze wydobędzie smak słonych potraw, ale też efekt karmelizacji cebuli. Ważne jednak, aby cebuli na patelni nie przypalić. Czarna będzie po nie tylko nieatrakcyjnie wyglądać na talerzu, ale będzie też po prostu gorzka. Powinna wyglądać apetycznie i być lekko brązowa. Miód lub cukier można dodać także w wersji z masłem. Po dodaniu cukru czy miodu nie smaż już zbyt długo cebuli.

Do czego wykorzystać smażoną cebulę?

Smażona cebula to prosty dodatek, który jest w stanie dodać charakteru niejednej potrawie. Na takiej cebulce możesz usmażyć sycącą i aromatyczną poranną jajecznicę – na patelnię z cebulą wystarczy już tylko wbić jajka, delikatnie wymieszać i poczekać, aż się zetną. Smażoną cebulą możesz okrasić pierogi, kluski czy ziemniaki. Możesz ją także wykorzystać do gotowania zup czy sosów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...