Babka cytrynowa jak na święta u babci. Moja rodzina kocha przepis na to wilgotne i delikatne ciasto

Dodano:
Babka cytrynowa Źródło: Shutterstock / Creative Space Studio
Tradycyjna babka cytrynowa zawsze gościła na świątecznym stole mojej babci. Teraz ja podtrzymuję tę tradycję. Moja rodzina kocha to lekkie, wilgotne i orzeźwiające ciasto, które wspaniale smakuje wiosną. Polecam prosty i przepis na babkę cytrynową.

Babka cytrynowa to pyszne i lekkie ciasto, które świetnie smakuje przez cały rok, nie tylko na Wielkanoc. Sprawdzi się zwłaszcza latem, gdy wysokie temperatury odbierają nam chęć na ciężkie i bogate w treści ciasta. Wilgotna, orzeźwiająca babka cytrynowa będzie w sam raz!

Tradycyjna babka cytrynowa

Babka to tradycyjne wielkanocne ciasto. Razem z mazurkiem i sernikiem powinna pojawić się na każdym świątecznym stole. Ale babka cytrynowa różni się od swoich towarzyszy tym, że świetnie smakuje również o innych porach roku. W dodatku przygotowuje się ją bardzo prosto i nie potrzeba do tego specjalnych umiejętności.

Ważne, by pamiętać, że babka, jako ciasto ucierane, powinna być przygotowana ze składników w temperaturze pokojowej. Jeśli wyjmiemy jajka i masło prosto z lodówki, możemy być pewni, że zrobimy zakalec.

Przepis: Babka cytrynowa

Babkę cytrynową można przygotować ze składników, które najczęściej mamy w domu. Jeśli piekliśmy już kiedyś babki i mamy odpowiednią formę, ciasto to możemy zrobić w każdej chwili. Wystarczy, by w kuchennych szafkach znalazło się trochę mąki, jajek, masła i cytryna. I to prawie wszystko! Babka cytrynowa to bardzo proste ciasto, do przygotowania którego wystarczy tylko kilka składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 średnia cytryna
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 średnia cytryna
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. ŁączenieMasło utrzyj z cukrem. Oddziel żółtka od białek i dodaj je do utartego masła. Miksuj kilka minut, aż masa stanie się gładka i nie będzie w niej widać kryształków cukru Cytrynę umyj i zetrzyj na tarce. Ucieraj tylko żółtą skórkę, inaczej ciasto wyjdzie gorzkie. Wyciśnij z cytryny sok. Całość dodaj do masy.
  2. MiksowanieMiksuj wszystko przez chwilę, a następnie stopniowo dodawaj mąkę. Białka ubij na sztywną pianę
  3. MieszanieGotową pianę za pomocą drewnianej łyżki dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie tak, by piana nie opadła.
  4. PieczenieMasę przełóż do formy nasmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Jeśli masz formę silikonową, nie musisz jej przygotowywać do pieczenia Piecz babkę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw babkę do wystudzenia. Po 10 minutach wyjmij formę z ciastem z piekarnika. Poczekaj aż ostygnie i dopiero wtedy wyjmij babkę z formy.
  5. DekorowanieBabkę cytrynową możesz polukrować lub oblać czekoladą. Świetnie jednak smakuje też bez żadnych dodatków, jedynie lekko posypana cukrem pudrem.

Wskazówki, jak zrobić babkę cytrynową

Aby tradycyjna babka cytrynowa wyszła, warto stosować się do poniższych rad:

  • Jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową
  • Jajka i masło miksuj tylko do momentu połączenia składników. Nie ucieraj ich za długo, bo ciasto nie będzie puszyste.
  • Jeśli nie masz w domu cytryny, dodaj zapach cytrynowy – ciasto będzie bardziej aromatyczn.
  • Nie łącz białek z masą za pomocą miksera, bo ciasto straci swoją lekkość.
  • Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem i z niego korzystasz w trakcie pieczenia babki, piecz ją 10 minut krócej niż bez termoobiegu (czyli 30 minut) lub zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza.
  • Zamiast dużej babki możesz też zrobić małe babeczki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...