Kompot z suszu może iść w odstawkę. Ten aromatyczny napój rozgrzewa i świetnie smakuje

Dodano:
Kompot z żurawiny Źródło: Shutterstock / StockMediaSeller
Ten napój możesz śmiało podać na Wigilię zamiast kompotu z suszu. Dobrze smakuje podany zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Kompot z suszu albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, mamy pyszną alternatywę: kompot żurawinowy, który doskonale nadaje się na wigilijny stół. Pachnie owocami, jest słodki dzięki dodatkowi miodu i rogrzewa i poprawia humor za sprawą cynamonu. Przepis jest bardzo prosty.

Jak zrobić kompot z żurawiny?

Wystarczy zagotować żurawinę z jabłkami: chodzi o to, aby żurawina popękała, zmiękła i oddała cały smak. Potem już tylko dodajemy cynamon i słodzimy całość miodem. Może to być miód wielokwiatowy, wrzosowy lub – dla nieco bardziej wyrazistego smaku – lipowy. Ilość miodu w przepisie jest orientacyjna: próbuj kompotu przy słodzeniu i dostosuj słodycz napoju do własnych preferencji.

Przepis: Kompot z żurawiny

Zimowy, rozgrzewający napój.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
139 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • 2 jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 5 łyżek miodu
  • 2 laski cynamonu
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie owocówZagotuj jabłka i żurawinę. Gotuj ok. 10 minut.
  2. Doprawianie kompotuDo gorącego kompotu wrzuć laski cynamonu. Kiedy nieco przestygnie, dosłodź go miodem. Podawaj z plastrami pomarańczy i cytryny.

Kompot można schłodzić lub podać go na ciepło. W wersji na ciepło można go serwować nie tylko z plastrami cytrusów, ale też dorzucić do dzbanka z napojem gałązkę rozmarynu.

Inne pomysły na kompot z żurawiną

Kompot żurawinowy można przygotować na wiele sposobów. Podany przepis można modyfikować i dodawać do niego różne dodatki. Jeśli szukasz naturalnej słodyczy, dodaj np. kilka suszonych daktyli lub garść rodzynek. Jeśli chcesz postawić na bardziej korzenny aromat, obok cynamonu dodaj także goździki, anyż czy kardamon. Do kompotu oprócz jabłek i żurawiny można też dodać owoce mrożone, np. maliny, wiśnie czy kilka śliwek.

Pyszną opcją jest przygotowaniu tego kompotu z dodatkiem kisielu, który da mu aksamitną konsystencję. Na 1,5 litra kompotu wystarczy jedna torebka kisielu z czerwonych owoców, najlepiej żurawinowego, ale może być też malinowy lub wiśniowy.

Kompot można słodzić miodem, cukrem, ale też słodzikami, takimi jak erytrytol czy stewia. Pysznym rozwiązaniem jest dosłodzenie kompotu syropem malinowym, syropem z czarnego bzu lub syropem z pędów sosny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...