Tę pyszną potrawę zawsze przygotowuję na Święta. Mało pracy, a efekt jak z restauracji

Dodano:
Łosoś w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / mbieganski
Czym zaskoczyć świątecznych gości? Może takim specjałem, jaki szykuję co roku? Robi się go prosto i szybko, wygląda genialnie, a jeszcze lepiej smakuje. Cała rodzina za nim przepada.

Na Święta zwykle szykuje się wiele potraw, dlatego ważne jest, by ich przygotowanie było łatwe i szybkie. Takim specjałem jest z pewnością ryba pieczona w cieście francuskim. Wystarczy kupić gotowe ciasto, filet rybny i szpinak. Po zawinięciu i upieczeniu całość wygląda i smakuje wybornie. I co ważne – ten przysmak można podać na wiele sposobów.

Jaką rybę najlepiej upiec w cieście?

Do pieczenia w cieście francuskim najlepiej nadają się gatunki ryb, które mają jędrne, zwarte mięso. Dzięki temu nie rozpadną się w czasie pieczenia i potrawa będzie wyglądać apetycznie. Dobrze jest też, by ryba miała łagodny smak. Wtedy nie przytłoczy smaku potrawy i dobrze będzie się komponować z ciastem i farszem. Należy też wybierać mało ościste ryby lub takie, z których ości da się łatwo i dokładnie usunąć.

Numerem jeden pozostaje łosoś. Ta tłusta ryba po upieczeniu pozostaje soczysta i w zestawieniu ze szpinakiem tworzy apetyczną kompozycję. Łososia można też zastąpić nieco tańszym pstrągiem łososiowym. Jest nieco chudszy, ale także smaczny i ładnie prezentuje się w potrawie. Pod uwagę warto też wziąć polędwicę lub grubsze filety z dorsza, filet z halibuta i sandacza.

Jak zrobić rybę pieczoną w cieście?

Choć potrawa ta wygląda bardzo elegancko, jej przygotowanie jest naprawdę proste. Filet ryby należy oczyścić ze skóry i ości, a potem przyprawić. Na patelni trzeba podsmażyć szpinak z dodatkami. Po wystudzeniu rozłożyć go na cieście, przykryć filetem ryby i dokładnie zlepić ciasto. Rybę w cieście przekładam na blachę do pieczenia, smaruję jajkiem i piekę nie dłużej niż pół godziny. Dzięki temu wychodzi delikatna i soczysta.

Przepis: Łosoś pieczony w cieście francuskim

Efektowna ryba pieczona ze szpinakiem w chrupiącym cieście

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 600 g filetu łososia bez skóry
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia
  • 100 g serka śmietankowego lub ricotty
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rybyFilet opłucz, osusz, usuń z niego skórę i ości. Skrop sokiem z cytryny, lekko oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie szpinakuNa maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj liście szpinaku, przesmaż je, by straciły elastyczność. Odlej nadmiar wody, dodaj serek i przyprawy, wymieszaj.
  3. Zawijanie rybyRozwiń ciasto francuskie na blacie. Na środku ułóż warstwę farszu szpinakowego. Na farsz połóż filet łososia. Przykryj górę cienką warstwą farszu. Zawiń rybę w ciasto, dokładnie zalep brzegi.
  4. PieczenieCałość przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w 200 st. C.

Jak podać rybę pieczoną w cieście?

Rybę pieczoną w cieście francuskim można podać na obiad. Wtedy serwuje się ją pokrojoną na kawałki. Najlepiej smakuje w zestawie z ziemniaczanym purée i z sosem albo z ryżem i warzywami gotowanymi na parze. Plastry ryby pieczonej w cieście można też zaserwować z filiżanką czerwonego barszczu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...