Kruchutkie i mocno migdałowe. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych ciasteczek
To idealne ciasteczka na Boże Narodzenie: mocno migdałowe, mocno waniliowe, kruchutkie i zarazem efektowne. A do tego proste do zrobienia. Przepisy na nie możesz znaleźć pod różnymi nazwami: vanillekipferln, waniliowe księżyce, ciasteczka migdałowe, ciasteczka adwentowe. Niezależnie, którą wybierzesz, jedno jest pewne: to jedne z najlepszych słodkości, jakie mogą znaleźć się na świątecznym stole.
Jak zrobić kruche ciasteczka vanillekipferln?
Przepis jest wręcz dziecinnie prosty. Bazą jest kruche ciasto, ale sekret to dodatek wanilii i mąki migdałowej. Maka migdałowa to nic innego, jak zmielone migdały. Kupisz je przed Bożym Narodzeniem w większości marketów (szukaj na dziale dodatków do ciast). Przy tak prostych wypiekach warto postawić na jakościowe składniki: daj do ciastek masło, a nie margarynę, sięgnij po dobry ekstrakt z wanilii.
Ważne: ciasto kruche nie lubi ciepła. Dlatego koniecznie należy schłodzić ciasto w lodówce, a czas formowania skrócić do minimum, aby nie rozgrzewać zbytnio ciasta dłońmi. Jeśli upieczesz nieschłodzone ciastka, mogą stracić swój kształt. Tu jednak warto pamiętać, że księżyce nie muszą być idealne. Czas pieczenia dostosuj do ich wielkości.
Przepis: Vanillekipferln
Waniliowo-migdałowe kruche ciasteczka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 392 w każdej porcji
Składniki
- 350 mąki pszennej
- 200 g mąki migdałowej
- 300 g masła
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło posiekaj razem z przesianą mąką pszenną. Dodaj mielone migdały, cukier, żółtko, wanilię i zagnieć wszystko na elastyczne ciasto. Zawiń je w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Pieczenie ciastekCiasto dziel na części i formuj z nich rulony niczym na kopytka. Odcinaj po kawałku i formuj ręcznie półksiężyce. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Gotowe ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni. Są doskonałe jako dodatek do kawy. Można je też spakować jako świąteczny upominek dla bliskiej osoby.
Inne pomysły na vanillekipferln
Ciasteczka vanillekipferln można zrobić nie tylko z mąki migdałowej. Ciekawą i pyszną wersją są ciastka z maką orzechową (ze zmielonych orzechów włoskich).
Można również zrobić ciasteczka w wersji wegańskiej. Wówczas pomiń dodatek żółtka, a zamiast masła daj tłuszcz roślinny. Smak masła jest ważny w przepisie, jednak jeśli tego potrzebujesz, można go zastąpić.