Domek z piernika robię zawsze z tego przepisu. Świetna zabawa i efektowna ozdoba na Boże Narodzenie
Robienie domku z piernika to mój grudniowy rytuał. Robię go zwykle na początku grudnia, bo im bliżej świąt, tym zwykle mniej czasu na takie zabawy. Budowanie domku to doskonały sposób na spędzenie czasu z bliskimi: najlepiej robić i dekorować go wspólnie. Taki własnoręcznie zrobiony domek może być także wspaniałym prezentem.
Z jakiego ciasta zrobić domek z piernika?
Domek z piernika najlepiej zrobić z ciasta, które twardnieje po upieczeniu. Łatwo z niego wykrawać dowolne kształty. Z ciasta należy wyciąć poszczególne części domku: ścianki, płaty dachu i ewentualnie podstawę, jeśli chcesz, aby również była jadalna (domek można budować również na podstawie z kartonu czy tacki do tortów). Szablony na domek bez trudu znajdziesz w sieci, możesz też wymyślić własną konstrukcję. O czym pamiętać?
- Zdecyduj, czy chcesz okienka wycinać, czy rysować lukrem. Jeśli rysować lukrem, wytnij jedynie kształty ścianek i dachu. Jeśli chcesz mieć efektowne okienka z cukrowym szkiełkiem, wytnij otwory przed pieczeniem, a w dziurki nasyp pokruszone landrynki. Cukierki rozpuszczą się podczas pieczenia, tworząc efektowne szybki. Ważna rada: najlepiej nadają się do tego jasne landrynki, np. żółte.
- Okienka można wyciąć również po upieczeniu części domku, jednak należy to zrobić bardzo szybko, kiedy ciasto jest gorące i miękkie.
Części domku zrób ze sprawdzonego przepisu na pierniczki bożonarodzeniowe, a dalej dowiesz się, jak taki domek złożyć i udekorować.
Przepis: Pierniczki bożonarodzeniowe
Idealne do dekorowania.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 161 w każdej porcji
Składniki
składniki do podgrzania:
- 3 jajka
- 250 g cukru pudru
- 100 g miodu
- 50 g masła
składniki do wymieszania:
- 700 g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 30 g przyprawy do piernika
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUszykuj składniki do podgrzania: w rondelku rozpuść masło, dodaj miód, cukier i jajka. Wymieszaj wszystko energicznie rózgą. Masa ma być ciepła, ale nie za gorąca, aby jajka się nie ścięły. Pozostałe składniki (mąkę, sodę, kakao i przyprawę) wymieszaj w dużej misce.
- Robienie ciastaDo składników suchych wlej ciepłą masę z rondelka. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki, co najmniej na 12 godzin, a najlepiej na 1-2 dni.
- Pieczenie pierniczkówCiasto dziel na kawałki i rozwałkuj na podsypanym mąką stole. Wykrawaj dowolne kształty i kładź na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Piecz ok. 10-11 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ok. minuty przed końcem pieczenia, wysuń na chwilę pierniczki i posmaruj je mlekiem rozmąconym z jajkiem.
Czym skleić domek z piernika?
Domek z piernika można skleić na dwa sposoby: lukrem lub gorącym karmelem. Klejenie karmelem jest bardzo szybkie, jednak jeśli robisz domek z dziećmi, lepiej postawić na lukier – z gorącym karmelem należy obchodzić się ostrożnie, bo łatwo o oparzenie (taki karmel zrobisz rozpuszczając cukier na patelni lub w rondelku, a kiedy jest gotowy, nakładaj gorący na części pierników, które chcesz skleić, taki karmel zadziała niczym szybkoschnący klej).
Do sklejania lukrem przyda się pomoc, ponieważ lukier zastyga dłużej. To dobre przy pracy zespołowej: po sklejeniu elementów trzymajcie domek, aż lukier stwardnieje (nakładaj lukier obficie, nie przejmuj się, jeśli wycieka, bo da to efekt ośnieżonego domku).
Czym dekorować domek z piernika?
Dekorowanie domku z piernika to najprzyjemniejsza część całej pracy. Tu można puścić wodze fantazji i wykorzystać dowolne elementy: lukier, posypki, cukierki, ciasteczka (np. ze słonych precelków można zrobić efektowny dach). Do dekorowania najlepiej nadaje się lukier królewski, czyli lukier z cukru pudru i białka jaj. Niżej znajdziesz przepis na taki lukier. Lukier królewski można również barwić na dowolne kolory.
Przepis: Lukier królewski o smaku cytrynowym
Lukier królewski znany jest również jako royal icing. Charakteryzuje się tym, że po wyschnięciu staje się twardy i błyszczący, co sprawia, że jest idealny do precyzyjnych dekoracji.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1120
Składniki
- 1 białko jaja kurzego
- 275 g cukru pudru
- 6 kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukier puder przesiać przez drobne sito do miski. Białko jaj kurzego oddzielić od żółtka i przełożyć do miski.
- UcieranieLukier ucierać mikserem na niskich obrotach lub ubijać ręcznie za pomocą trzepaczki, stopniowo dodając do ubijanego białka cukier puder i sok z cytryny. Można także od razu dodać do surowego białka sok z cytryny i cukier puder, a następnie ucierać do uzyskania gładkiej, białej i lśniącej masy.
Jak zrobić światełka w domku z piernika?
Domek z piernika z okienkami (niezależnie czy są z cukrowymi szybkami czy bez nich) najbardziej efektownie wygląda oświetlony. Najlepiej wykorzystać tu światełka led na baterie (włącznik z baterią może być ukryty za domkiem. Źródło światła powinno być w środku domku. Ważne jednak, aby światełka umieścić w domku przed przytwierdzeniem go do podstawy.