Mięciutkie pierniczki katarzynki zrobisz w domu. Kto spróbuje, prosi o przepis
Przepis na te pierniczki mam o teściowej mojej siostry. To jej popisowy przepis świąteczny, a ja go wykorzystuję już od lat. Pierniczki zawsze wychodzą idealne i miękkie.
Co to są katarzynki?
Pierniczki katarzynki kojarzą się z Toruniem, bo tam są popularne, ale też z pierniczkami dostępnymi w sklepach. Nazwa wiąże się z postacią św. Katarzyny Aleksandryjskiej, której wspomnienie przypada 25 listopada. To w tym dniu, według tradycji, zawsze zaczynano w Toruniu wypiek katarzynek. Można powiedzieć, że nie ma jednego przepisu na te pierniczki, jednak ich wspólną cechą jest specyficzny kształt: połączenie sześciu kół, które przypomina nieco chmurkę. Oczywiście pierniczki z przepisu poniżej można wykrawać w dowolnych kształtach, choć przyznam, że tradycyjna foremka dodaje im uroku.
Jak zrobić pierniczki katarzynki?
Sekretem przepisu teściowej mojej siostry jest dodatek amoniaku. To mniej popularny środek spulchniający, ale warto go mieć w kuchni. Amoniak kupisz w niektórych sklepach spożywczych, bez trudu zamówisz go przez internet. Jak działa? Amoniak przeznaczony do wypieków do wodorowęglan amonu. Pod wpływem temperatury rozkłada się na wodę, amoniak i dwutlenek węgla. Ważne jest też, aby dokładnie wymieszać go z resztą składników i odłożyć ciasto na jakiś czas. Podczas pieczenia pierniczków możesz czuć charakterystyczny zapach amoniaku, jednak w gotowym wypieku jest on już zupełnie niewyczuwalny. Amoniak sprawia, że pierniczki mają charakterystyczną bąbelkową konsystencję i są miękkie w środku.
Przepis: Pierniczki katarzynki
Miękkie pierniczki na Boże Narodzenie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 267 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody
- 1 łyżka amoniaku
- 20 g przyprawy piernikowej (1 torebka)
- 1 czubata łyżka kakao
- 250 g margaryny do pieczenia lub masła
- 5 żółtek
- 1 szklanka miodu
- 250 g drobnego cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówW osobnej misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową, kakao, sodę i amoniak. Miękką margarynę (lub masło), żółtka, miód oraz cukier utrzyj na gładko (możesz użyć robota). Na koniec dodaj olej i śmietanę.
- Robienie ciastaPołącz składniki suche i mokre. Dokładnie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki.
- Pieczenie pierniczkówPodziel ciasto na kawałki. Każdy rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wykrawaj foremkami dowolne kształty. Pierniczki piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak dekorować pierniczki katarzynki?
Te pierniczki doskonale smakują same, ale można je delikatnie polukrować lub oblać polewą czekoladową. Pierniczki długo zachowują świeżość i miękkość, trzeba je jednak przechowywać w szczelnym pojemniku. Jeśli mimo wszystko stwardnieją, wystarczy na dobę włożyć do pojemnika kawałek pieczywa czy skórki jabłka.