Piekę teraz, a przed świętami tylko dekoruję. Nie znam lepszego przepisu na pierniki

Dodano:
Pierniczki Źródło: Shutterstock / haveseen
Jeśli szukasz przepisu na pierniki idealne do dekorowania, to jesteś w odpowiednim miejscu. To sprawdzona receptura, którą wykorzystuję od lat.

To pierniczki idealne: można z nich wyciąć dowolne kształty, można zrobić piernikowy domek, piernikowe zawieszki na choinkę, dekorować je w dowolny sposób. Przepis nie jest trudny i jeśli trzymasz się go krok po kroku – gwarantuję, wszystko się uda. To jednocześnie pierniki bardzo smaczne i aromatyczne.

Jak zrobić pierniczki do dekorowania?

Do przygotowania pierniczków najlepiej wykorzystać mąkę typ 650, ale jak dodasz inną mąkę pszenną, też będzie dobrze. Zwróć uwagę na rodzaj miodu: ja zawsze do pierniczków dodaję gryczany. Jest ciemny, więc w połączeniu z kakao sprawia, że pierniczki mają ładny kolor, ma wyrazisty, lekko ostry smak, co sprawia, że pierniczki smakują wyjątkowo.

Zwróć uwagę na jakość przyprawy piernikowej. Ważny jest skład: tanie mieszanki często składają się głównie z cukru, a nierzadko mają w składzie też mąkę.

Ważne: ciasto na te pierniki powinno poleżeć w lodówce. Pieczone od razu też wyjdą, jednak nie są potem tak idealnie równe i ładne. Daj im chociaż noc w lodówce, a najlepiej dzień czy dwa. To oznacza, że przygotowania możesz rozłożyć sobie na kilka dni.

Smarowanie ciastek jajkiem sprawia, że są po wyjęciu z piekarnika błyszczące. Jeśli zamierzasz pokryć je lukrem w całości, możesz tę czynność pominąć. Pierniczki smaruje się przed końcem pieczenia: najlepiej robić to pędzelkiem. Chodzi o to, aby zrobić to w miarę sprawnie i potem dopiec ciastka jeszcze przez 1-2 minuty.

Jeśli chcesz zrobić piernikowe zawieszki i mieć dziurki w pierniczkach, zrób je od razu po upieczeniu, kiedy pierniki są jeszcze gorące. Dziurki można robić drewnianym patyczkiem do szaszłyków (po wystudzeniu pierniczki twardnieją i robienie dziurek nie będzie możliwe).

Przepis: Pierniczki bożonarodzeniowe

Idealne do dekorowania.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
161 w każdej porcji

Składniki

składniki do podgrzania:

  • 3 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g miodu
  • 50 g masła

składniki do wymieszania:

  • 700 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g przyprawy do piernika

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUszykuj składniki do podgrzania: w rondelku rozpuść masło, dodaj miód, cukier i jajka. Wymieszaj wszystko energicznie rózgą. Masa ma być ciepła, ale nie za gorąca, aby jajka się nie ścięły. Pozostałe składniki (mąkę, sodę, kakao i przyprawę) wymieszaj w dużej misce.
  2. Robienie ciastaDo składników suchych wlej ciepłą masę z rondelka. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki, co najmniej na 12 godzin, a najlepiej na 1-2 dni.
  3. Pieczenie pierniczkówCiasto dziel na kawałki i rozwałkuj na podsypanym mąką stole. Wykrawaj dowolne kształty i kładź na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Piecz ok. 10-11 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ok. minuty przed końcem pieczenia, wysuń na chwilę pierniczki i posmaruj je mlekiem rozmąconym z jajkiem.

Gotowe pierniki można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do dwóch miesięcy. Jeśli chcesz je dekorować, najlepiej zrobić to już tuż przed Bożym Narodzeniem.

Jak zmiękczyć pierniczki?

Pierniczki z tego przepisu szybko twardnieją. Można je chrupać twarde, ale można też łatwo zmiękczyć. Aby to zrobić, włóż do pojemnika z pierniczkami jabłko lub kromkę chleba. Wystarczy doba, a będą idealnie mięciutkie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...