Ten piernik babcia robiła już w listopadzie. Do świąt dojrzewał i pachniał w całym domu

Dodano:
Piernik staropolski w czekoladzie Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Sekret najlepszego świątecznego smaku? Czas. Ten piernik dojrzewa tygodniami, by na święta być idealnie wilgotny, aromatyczny i po prostu rozpływać się w ustach.

Pamiętam ten zapach z dzieciństwa. Babcia już pod koniec listopada zagniatała wielką kulę ciasta. Zaskoczyło mnie, że chowa je do kamionki i każe czekać. Mówiła, że „dobre rzeczy muszą dojrzeć”. Dziś wiem, że miała rację. Ten piernik to smak prawdziwych, niespiesznych świąt, na które czekało się z utęsknieniem.

Jak zrobić tradycyjny piernik staropolski?

Sekret tego ciasta tkwi w długim leżakowaniu w chłodzie. To nie jest zwykły wypiek, to proces, który trwa tygodniami. W tym czasie przyprawy korzenne uwalniają pełnię swojego aromatu, miód nadaje głębi, a mąka idealnie dojrzewa. Ciasto staje się zwarte, ciemne i nabiera niepowtarzalnego charakteru.

Najważniejsze jest, by nie bać się konsystencji ciasta. Po zagnieceniu będzie ono dość twarde i lepkie, to normalne. W trakcie leżakowania stanie się bardziej plastyczne. Kluczowe jest też, by po upieczeniu dać blatom czas na zmięknięcie. Początkowo będą twarde, ale po przełożeniu powidłami i odstawieniu na kilka dni, staną się idealnie wilgotne i miękkie.

Jeśli chcesz, by piernik był jeszcze bardziej aromatyczny, możesz przygotować własną mieszankę przypraw korzennych, mieląc w moździerzu cynamon, goździki, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową. To zupełnie inny wymiar smaku.

Przepis: Piernik staropolski

Długo dojrzewający piernik o głębokim, korzennym smaku, idealny na Boże Narodzenie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
374 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g miodu prawdziwego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 15 g sody oczyszczonej
  • 60 g przyprawy do piernika
  • Szczypta soli

Na masę i polewę:

  • 300 g powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW rondlu podgrzej miód z masłem i przyprawą, aż się połączą. Wystudź. Do dużej miski przesiej mąkę z solą. Sodę rozpuść w zimnym mleku. Do wystudzonej masy miodowej dodaj jajka (zmiksuj), następnie mąkę i mleko z sodą. Wyrób gładkie ciasto, przełóż do naczynia, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 4-6 tygodni.
  2. Pieczenie i przekładaniePo leżakowaniu rozgrzej piekarnik do 170°C. Ciasto podziel na 2-3 równe części, rozwałkuj i upiecz osobno (ok. 15-20 minut). Ostudzone, twarde blaty przełóż powidłami śliwkowymi, zawiń w papier i folię, obciąż i odstaw na 3-4 dni w chłodne miejsce, by zmiękły.
  3. DekorowanieGdy piernik zmięknie, przygotuj polewę. Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką, mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Polej nią wierzch piernika i odstaw do zastygnięcia.

Jak urozmaicić taki piernik?

Przełożenie powidłami i polanie czekoladą to klasyka, ale ten piernik ma ogromny potencjał. Oto trzy sposoby, by go jeszcze bardziej wzbogacić.

  • Masa marcepanowa – dla miłośników bardziej wyrafinowanych smaków. Cienko rozwałkowany płat marcepanu położony jako jedna z warstw (np. między powidłami a blatem piernika) to strzał w dziesiątkę.
  • Krem orzechowy – prosty krem z mielonych orzechów włoskich, masła i odrobiny cukru pudru to kolejna świetna opcja. Można nim przełożyć blaty zamiast powideł.
  • Dodatek bakalii do polewy – klasyczną polewę czekoladową można łatwo podkręcić. Zanim zastygnie, posyp ją grubo posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...