Soczysta i chrupiąca surówka z pora. Pyszny i zdrowy dodatek gotowy w 10 minut

Dodano:
Surówka z pora Źródło: Shutterstock / Wi_Arts
Ta surówka do obiadu zachwyca smakiem, wyrazistością i soczystością. Do pora dorzuć jeszcze dwa warzywa i prosty, biały sos.

Jeśli szukasz pomysłu na wyrazistą w smaku, zdrową surówkę do obiadu, to mamy pyszną propozycję: to surówka z pora, czerwonej papryki i selera naciowego. To uniwersalny dodatek do wielu obiadów. Surówkę przygotujesz w mniej niż kwadrans.

Dlaczego warto jeść surówkę z pora?

Surówka z pora, selera naciowego i czerwonej papryki to lekki, a jednocześnie niezwykle wartościowy dodatek do obiadu. Każdy z jej składników wnosi coś cennego dla zdrowia – por wspiera trawienie i działa oczyszczająco, seler naciowy ma właściwości przeciwzapalne i pomaga regulować ciśnienie, a czerwona papryka to jedno z najlepszych źródeł witaminy C, wzmacniającej odporność i poprawiającej kondycję skóry. Dzięki dużej zawartości błonnika surówka sprzyja pracy układu pokarmowego i daje uczucie sytości bez obciążania organizmu. Jest także niskokaloryczna, pełna świeżości i chrupkości, przez co doskonale równoważy cięższe dania mięsne lub obiady z sosem. To prosty sposób, by w codziennym menu przemycić porcję warzyw.

Jak zrobić prostą surówkę z pora?

Wystarczy pokroić wszystkie warzywa i dodać prosty, biały dressing z jogurtu i majonezu. I tu od razu uwaga: jeśli chcesz, aby surówka była jeszcze lżejsza, dodaj tylko gęsty jogurt i przyprawy. W takiej wersji można dodać do jogurtu odrobinę oliwy z oliwek.

Przepis: Surówka z pora

Prosta surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 1 por
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łodygi z selera naciowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWszystkie warzywa pokrój i wrzuć do miski.
  2. Robienie surówkiDo warzyw dodaj majonez i jogurt, dopraw i wymieszaj.

Do czego pasuje surówka z pora?

Surówka z pora z naszego przepisu to bardzo uniwersalny dodatek do wielu obiadów. Świetnie pasuje do klasycznych zestawów, czyli ziemniaków i mięsa. Zaserwuj surówkę do kotleta schabowego, pieczonych udek z kurczaka albo duszonej karkówki. Surówka świetnie się sprawdzi jako dodatek do kasz (np. kaszy gryczanej z sosem grzybowej), klusek (np. kopytek lub klusek śląskich z mięsnym sosem) i dań z ryżem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...