To najlepsze pieczone pączki, jakie jadłam. Są pyszne, a zdrowsze od smażonych

Dodano:
Pączki Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Przyznam, że zawsze byłam sceptycznie nastawiona do pieczonych pączków. Ale w tej wersji się zakochałam: pączki wychodzą idealnie puszyste, są pełne nadzienia, a ich przygotowanie jest łatwiejsze, niż tych smażonych.

Pieczone pączki to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego przysmaku na tłusty czwartek. Do ich zrobienia wykorzystałam swój sprawdzony przepis na smażone pączki, jednak wyrzuciłam z niego spirytus, który tradycyjnie dodaje się, aby pączki chłonęły mniej tłuszczu. Tu ten problem odchodzi, a efekt to mięciutkie pączuszki ze słodkim nadzieniem budyniowym.

Jak zrobić pieczone pączki?

Ciasto na pączki to proste ciasto drożdżowe. Jeśli masz robot kuchenny, najszybciej będzie wyrobić ciasto hakiem. Ważne jest, aby dać mu dobrze wyrosnąć: ciasto potrzebuje co najmniej godziny. W tym czasie możesz przygotować krem budyniowy do nadziewania. Oczywiście pączki możesz także nadziać marmoladą, konfiturą lub innym nadzieniem.

Na zdjęciach pokazałam, w jaki sposób zamykam nadzienie w surowych pączkach. Przyznam, że zwykle wolałam szprycować gotowe już pączki, ale prosty patent na zawijanie farszu podpatrzyłam kiedyś w jednej ze szczecińskich cukierni: na niewielkie kwadraciki ciasta cukiernicy nakładali sporą porcję farszu, a potem naciągali ciasto i sklejali końce. Okazało się to całkiem proste, a pączki upieczone razem z nadzieniem smakują wyśmienicie. W ten sam sposób możesz nadziewać także pączki przeznaczone do smażenia.

Oczywiście pączki z tego przepisu możesz także nadziewać dopiero po upieczeniu.

Rada: pączki przed pieczeniem możesz posmarować odrobiną roztopionego masła albo rozmąconym z mlekiem jajkiem, dzięki temu zyskają błyszczącą skórkę.

Przepis: Pieczone pączki z budyniem

Pyszne pączki z piekarnika.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
224 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 75 g cukru
  • 70 g masła
  • szczypta soli

na krem budyniowy:

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 40 g cukru
  • 40 g masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZ łyżki mąki, łyżki cukru, odrobiny mleka i drożdży zrób zaczyn (wymieszaj wszystko) i odstaw, aby zaczął pracować. Żółtka ubij lub utrzyj z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Masło rozpuść i zostaw do ostudzenia.
  2. Robienie ciasta na pączkiDo mąki dodaj szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, żółtka z cukrem. Wyrób ciasto (jeśli masz mikser – użyj haka). Stopniowo dodawaj ostudzone masło i wyrabiaj ciasto, aż masło się z nim połączy. Przykryj ciasto i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia (najlepiej w naczyniu wysmarowanym odrobiną oleju).
  3. Robienie nadzieniaPołowę mleka zagotuj z cukrem, w drugiej połowie wymieszaj proszek budyniowy. Kiedy mleko się zagotuje, wlej część z budyniem i gotuj, mieszając. Wyłącz gaz pod garnkiem, dodaj masło i dokładnie wmieszaj je w budyń. Krem przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni kremu i odstaw do ostudzenia.
  4. Robienie pączków
    Wyrośnięte ciasto odpowietrz, uderzając w nie pięścią, rozwałkuj i podziel na prostokąty lub kwadraty (patrz zdjęcie). Ostudzony farsz przełóż do worka i nakładaj porcje na ciasto.
  5. Zawijanie pączków
    Naciągaj brzegi ciasta do środka tak, aby zamknąć w środku farsz. Zlepiaj końce ciasta dokładnie. Układaj zlepioną stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj pączki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  6. Pieczenie pączkówPiecz pączki 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak udekorować pieczone pączki?

Pieczone pączki możesz udekorować w dowolny sposób: oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem albo czekoladą. Ja tym razem postawiłam na prosty lukier z cukru pudru i odrobiny wody, którym smarowałam jeszcze lekko ciepłe pączki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...