To ciasto z ananasem jest wyjątkowo lekkie i wilgotne. Przepis, który podbija serca i zawsze się udaje

Dodano:
Ciasto z ananasem Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Ciasto jogurtowe zawsze się udaje. Dzięki dwóm dodatkom zamieniam je w deser z efektem wow. Zapraszam po przepis na lekkie, puszyste i bardzo wilgotne ciasto ananasowe na jogurcie.

Delikatne ciasto jogurtowe to hit w moim domu. Piekę je z różnymi dodatkami m.in. kawałkami czekolady, ale najlepiej smakuje z owocami, które dodatkowo stanowią wyjątkową dekorację słodkiego deseru.

Jaki ananas nadaje się do pieczenia?

Do ciasta z poniższego przepisu używam świeżego ananasa, ale możesz również upiec ciasto jogurtowe z ananasem z puszki. Po wyjęciu plastrów owocu z syropu polecam osuszyć je papierowym ręcznikiem. Oprócz ananasa dodaję do ciasta również kontrastujące pod względem koloru i smaku wiśnie w syropie, które możesz zastąpić innymi owocami ze słoika np. czereśniami lub malinami, a także świeżymi owocami np. borówkami.

Jak zrobić pyszne ciasto ananasowe?

Ciasto ananasowe piekę z kilku naturalnych składników, które zawsze mam w swojej kuchni. Bazę pysznego wypieku stanowi ciasto na bazie m.in. mąki pszennej, jajek, jogurtu naturalnego (opcjonalnie gęstego kefiru, skyru lub kwaśnego mleka) oraz oleju (można zastąpić roztopionym masłem). Plastry ananasa oraz wiśnie z syropu układam na wierzchu placka, ale możesz również ułożyć owoce na dnie formy i przed podaniem odwrócić ciasto, dzięki czemu owoce ze spodu stworzą równie efektowną dekorację wypieku.

Składniki ciasta ananasowego powinny mieć temperaturę pokojową. Z poniższych proporcji piekę placek z ananasem w tortownicy o średnicy 24 cm.

Porada: jeżeli chcesz nieco „odchudzić” ciasto ananasowe, to polecam zastąpić 1 szklankę mąki pszennej zmielonymi na pył migdałami, których delikatny smak doskonale komponuje się ze smakiem ananasa. Do ciasta możesz również dodać 2-3 łyżki wiórków kokosowych.

Przepis: Ciasto ananasowe

Ten pyszny deser zrobisz w godzinę

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
301 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 średnie jajka
  • 180 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego lub stopionego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 7 plastrów ananasa
  • 7 drylowanych wiśni

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka. Dodaj ekstrakt waniliowy, olej oraz jogurt naturalny i wymieszaj.
  2. Przygotowanie owocówŚwieżego ananasa obierz i pokrój na plastry o grubości 5-7 mm. Ostrym nożem usuń twardy rdzeń. Wiśnie osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Łączenie mokrych i suchych składnikówDo miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki i mieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach, aż powstanie jednolita masa.
  4. PieczeniePrzelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i wyłóż plastry ananasa. W miejsce po wykrojonym rdzeniu włóż wiśnie. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciasto ananasowe około 50 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i ostudź na kratce.

Placek z ananasem podaję, gdy całkiem wystygnie. Otulone ciastem plastry ananasa oraz wiśnie tworzą piękną dekorację, ale możesz dodatkowo posypać deser cukrem pudrem.

Inne wersje lekkiego ciasta jogurtowego z owocami

Ciasto jogurtowe stanowi doskonałą bazę wielu codziennych i odświętnych wypieków. Wzbogacam jego smak m.in. plasterkami czerwonej pomarańczy, soczystymi mandarynkami, świeżymi lub mrożonymi truskawkami, borówkami, malinami i porzeczkami, pokrojonymi na cienkie plasterki gruszkami i jabłkami, śliwkami oraz morelami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...