Do sernika na Boże Narodzenie dodaję mak i bakalie. Lepszego nie kupię w żadnej cukierni
Sernik to jedno z tych ciast, które lubią mali i duzi i które smakuje zawsze. Trudno więc nie upiec go na Boże Narodzenie. Zwłaszcza że w łatwy sposób można mu nadać typowo świąteczny charakter. Wystarczy dodać do niego mak i rodzynki, a całość będzie wyglądać i smakować wyjątkowo.
Jak nadać sernikowi świąteczny charakter?
Choć sernik bardziej kojarzy się z Wielkanocą, to łatwo dostosować go do świąt Bożego Narodzenia. Wystarczy dorzucić do niego składniki, które są typowe dla grudniowych świąt. A są to z pewnością: suszone i kandyzowane owoce, mak, czekolada. Ja łączę je wszystkie w jednym serniku i całość wygląda i smakuje znakomicie, bo te dodatki doskonale się ze sobą komponują.
Jak upiec sernik z rodzynkami i makiem?
Sernik można upiec na kruchym spodzie lub na spodzie z herbatników. Ja jednak upraszczam sobie zadanie i piekę go bez żadnego spodu. Do masy serowej dorzucam rodzynki, a część masy mieszam dodatkowo z suchym makiem. Po upieczeniu i odwróceniu sernika, wygląda, jakby został przygotowany na makowym spodzie. Potem jeszcze oblewam go czekoladą i wyśmienity deser gotowy.
Przepis: Sernik z rodzynkami i makiem
Świąteczny sernik z rodzynkami i makową warstwą polany czekoladą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 285 w każdej porcji
Składniki
- 750 g twarogu z wiaderka
- 150 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru
- 50 g rodzynek
- 4 łyżki suchego maku
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyMasło rozmiękcz, zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym. Miksuj dalej, dodając po jednym żółtku. Na małych obrotach masę żółtkową połącz z twarogiem, śmietanką i budyniem w proszku. Białka ubij na sztywno, dodaj do sernika, delikatnie wymieszaj. Sernik połącz z opłukanymi i osuszonymi rodzynkami. 1/5 masy serowej odłóż i wymieszaj ją z suchym makiem.
- Pieczenie i dekorowanie sernikaKeksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę serową, wyrównaj powierzchnię. Na wierzch wylej masę z dodatkiem maku, równomiernie ją rozprowadź. Sernik piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto wystudź, wyjmij z formy. Posmaruj polewą czekoladową, dobrze schłodź.
Jak ozdobić sernik z rodzynkami i makiem?
Sernik z rodzynkami i makiem warto ozdobić, by prezentował się odświętnie. Doskonale pasuje do niego polewa czekoladowa. Można sięgnąć po gotową lub przygotować ją z czekolady roztopionej z odrobiną masła i śmietanki. Czekolada może być mleczna lub deserowa, według waszego uznania. Zamiast czekolady dobrze też sprawdzi się lukier, który można przygotować z cukru pudru i cytryny. Sernik warto polać lukrem po górnej powierzchni i pozwolić mu dekoracyjnie ściekać po bokach ciasta.