Poznaj sekret idealnej ryby po grecku. To klasyczne danie wigilijne oczaruje twoich gości

Dodano:
Ryba po grecku Źródło: Shutterstock / Kinek00
Ryba po grecku to jedno z dań tradycyjnego wigilijnego menu. Charakterystycznego smaku i aromatu nadają tej potrawie warzywa i przyprawy.

Choć w nazwie ma „grecka”, jest na wskroś polska. Jak stworzyć jeden z najbardziej rozpoznawalnych smaków wigilijnego menu? Odpowiedź jest prosta. Postawić na właściwe warzywa i odpowiednie przyprawy. To właśnie one podkreślają delikatność ryby w tym daniu i nadają charakterystyczny smak tak lubianej świątecznej potrawie.

Jakie warzywa dodaje się do ryby po grecku?

W tradycyjnej wersji przepisu wykorzystuje się cztery swojskie warzywa. Tworzą one aromatyczną bazę marynaty, która doskonale komponuje się z rybą, a także wchłania smak przypraw. Oczywiście przepis na rybę po grecku ma wiele wersji. W niektórych z nich cebulę zastępuje się porem. Inne z kolei rezygnują z selera. Można też znaleźć przepisy, które zawierają paprykę i pomidory.

Warzywa do idealnej ryby po grecku to:

  • marchew,
  • seler korzenny,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula.

Jak kroimy warzywa do ryby po grecku?

W przypadku ryby po grecku bardzo ważne jest odpowiednie krojenie warzyw. Marchew oraz korzenie pietruszki i selera ścieraj na tarce o dużych oczkach. Z kolei cebulę drobno siekaj lub krój w piórka (cienkie, podłużne kawałki).

Jakie przyprawy dodaje się do ryby po grecku?

Smak ryby po grecku wydobywają nie tylko warzywa, ale także odpowiednie przyprawy. W klasycznym przepisie pojawia się przyprawowy kwartet. Pierwsze skrzypce w marynacie grają: liść laurowy i ziele angielskie. To one pogłębiają smak ryby po grecku. Liść laurowy ma bowiem subtelny, korzenny aromat z nutami żywicznymi i lekko gorzkimi. Dzięki niemu marynata nabiera wyrafinowanego posmaku. Z kolei ziele angielskie ma bardziej złożony i intensywny aromat. Nadaje marynacie głębi i lekko korzennego posmaku. Przyprawy te, mimo swojego wyrazistego charakteru, nie dominują nad innymi składnikami marynaty. Ostatnią z przypraw jest pieprz, który wprowadza do ryby po grecku nieco ostrości i pikanterii. W zależności od kulinarnych upodobań, możesz użyć czarnego, jak i białego pieprzu.

Przyprawy do ryby po grecku:

  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Zastosuj się do powyższych wskazówek, a zachwycisz bliskich smakiem ryby po grecku na wigilijnym stole.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...