Jak Święta to tylko z tym efektownym ciastem. Inne wypieki się chowają
Bożonarodzeniowe ciasta to piernik, makowiec i keks. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by na świątecznym stole pojawiły się też inne słodkości. Warto nadać im świąteczny charakter, dodając do nich czekoladę, bakalie, mak czy korzenną przyprawę. Wiele z tych produktów zawiera moje świąteczne ciasto, które zawsze jako pierwsze znika ze stołu.
Jak upiec ciemny biszkopt?
Biszkopt choć nazywa się czekoladowym, zwykle rzadko zawiera czekoladę. Jego ciemny kolor to zazwyczaj zasługa dodanego kakao. Ten tani dodatek apetycznie zmienia kolor i smak ciasta, a jego przygotowanie nie różni się zbytnio od przyrządzenia klasycznego, jasnego biszkoptu. Ciemny, czekoladowy biszkopt idealnie będzie się prezentował w ciastach z jasnym kremem.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem?
Przygotowanie tego okazałego ciasta z kremem zaczynam zwykle kilka dni przed świętami. Wtedy bowiem piekę ciemny biszkopt, który bez problemu może poleżeć kilka dni. Dzięki temu w ostatniej chwili nie mam dużo pracy, bo wystarczy tylko przygotować dwie słodkie masy i przełożyć nimi blaty ciasta.
Przepis: Ciasto czekoladowe z kremem i słonym karmelem
Biszkopt czekoladowy przekładany słonym karmelem, orzeszkami i kremem kajmakowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
Czekoladowy biszkopt:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem nugatowy:
- 150 g masy kajmakowej
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
Słony karmel:
- 150 g cukru
- 60 ml wody
- 100 g masła
- 150 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Dodatki:
- 150 g solonych orzeszków ziemnych
- 50 g czekolady
- 2 łyżki masy kajmakowej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie biszkoptuNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia, boków nie smaruj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach. Dodaj mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Składniki delikatnie wymieszaj.
- Pieczenie biszkoptuCiasto przelej do tortownicy, wyrównaj powierzchnię. Piecz je ok. 40 minut, aż do uzyskania suchego patyczka. Ciasto wystudź, przekrój na dwa blaty, nacinając je pod kątem od dołu, tak by po przełożeniu kremem uzyskać kształt choinki.
- Przygotowanie masy karmelowejW rondelku podgrzej cukier z wodą, aż cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru. Nie mieszaj podczas karmelizacji. Zdejmij z ognia i stopniowo dodawaj zimne masło, mieszając. Następnie wlej śmietankę i sól, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie kremu kajmakowegoW misce zmiksuj serek mascarpone z masą kajmakową. W drugim naczyniu ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Dodaj ją do masy kajmakowej, delikatnie wymieszaj.
- Składanie ciastaNa pierwszy blat biszkoptu nałóż cienką warstwę słonego karmelu i posyp go połową orzeszków. Przykryj połową kremu kajmakowego, wyrównaj powierzchnię. Nałóż drugi blat ciasta i znów posmaruj go słonym karmelem, posyp orzeszkami i przykryj grubą warstwą kremu. Ciasto udekoruj rozpuszczoną czekoladą, masą kajmakową i posiekanymi orzeszkami. Dobrze schłodź.
Wskazówka: Orzeszki ziemne przed dodaniem do masy karmelowej warto podprażyć na suchej patelni i wystudzić.
Jak ozdobić ciasto czekoladowe z kremem?
Do ozdobienia ciasta czekoladowego z kremem najlepiej użyć składników, które zostały użyte do przygotowania ciasta. Dzięki temu ciasto pozostanie w harmonijnej tonacji smakowej. Może to więc być masa kajmakowa, polewa czekoladowa czy orzeszki. Z płynnych mas można zrobić dekoracyjne smużki, a orzeszki posiekać i wykorzystać do posypania deseru.