Przepis mojej teściowej na tort orzechowy nie ma sobie równych. Robię go co roku na Boże Narodzenie

Dodano:
Tort orzechowy Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ten tort orzechowy to nasza świąteczna tradycja. Moja teściowa robiła go od zawsze, a odkąd zdrowie jej nie pozwala, robię go każdego roku ja. I nie znam lepszego ciasta na Boże Narodzenie.

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, złapałam się za głowę. Aż tyle jajek? Ucieranie na parze? Mielenie orzechów w maszynce do mięsa? Dlatego od razu uprzedzam: to nie jest przepis z cyklu ekspresowe ciasto na Boże Narodzenie. To przepis na wyjątkowe ciasto, takie, które wymaga nieco pracy i dlatego robi się je raz w roku. Ale dla tego smaku i dla tego efektu naprawdę warto. Mimo że za pierwszym razem miałam obawy (nigdy wcześniej nie robiłam kremów ucieranych na parze) to w gruncie rzeczy cały przepis na tort orzechowy nie okazał się bardzo trudny i co roku ciasto wychodzi mi idealnie.

Jak zrobić świąteczny tort orzechowy Alicji?

Moja teściowa każdego roku samodzielnie łuskała na ten tort orzechy włoskie. Ja przyznaję, że akurat w tej kwestii idę na skóry i kupuję już łuskane, dobrej jakości orzechy włoskie. I tak, trzeba je przepuścić przez maszynkę do mięsa. To daje niesamowity efekt, którego nie osiągnie się przy mieleniu mikserem czy młynkiem. Próbowałam różnych opcji i ta rzeczywiście jest najlepsza.

Ja najbardziej obawiałam sie ubijania kremu na parze, a dokładnie ubijania jajek z cukrem. Okazało się, że wcale nie jest to trudne. Wbijam jajka i wsypuję cukier do metalowej miski, którą kładę na garnek z gotującą się delikatnie wodą i ubijam blenderem z końcówką do ubijania piany. Wystarczy chwila i dzieje się magia: masa robi się jasna i gęsta.

W oryginalnym przepisie Alicji w kremie jest margaryna, ale oczywiście można ją w tym przypadku zastąpić masłem.

Przepis: Tort orzechowy Alicji

Wyjątkowy tort, idealny na Boże Narodzenie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
369 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 10 jaj
  • 250 g łuskanych orzechów włoskich
  • 10 łyżek słodkiej bułki tartej

na masę do przełożenia:

  • 2 jaja
  • 160 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 50 g tartej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 30 ml spirytusu lub rumu

dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
  • 4 łyżki powideł śliwkowych do przełożenia ciasta

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaOrzechy zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, białka ubij. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo i na przemian orzechy, bułkę tartą i pianę z białek. Delikatnie, ale starannie wymieszaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  2. Robienie kremuJajka z cukrem ubij na parze na gęstą masę. Miękką margarynę rozetrzyj z czekoladą, dodaj kawę rozpuszczalną i ucieraj z masą jajeczną. Pod koniec ucierania dodaj spirytus.
  3. Składanie tortaCiasto przetnij na trzy blaty. Dolny posmaruj dodatkowo powidłami, przełóż kremem, część kremu zostaw, aby posmarować brzegi i wierzch ciasta. Udekoruj w dowolny sposób.

Jak udekorować tort orzechowy?

Tort można udekorować według własnej fantazji. Moja teściowa najczęściej dekorowała go połówkami orzechów i suszoną żurawiną. Na zdjęciach jest mój tort z ubiegłych świąt: posypałam wierzch gorzkim kakao i udekorowałam całość orzechami oraz świątecznymi pierniczkami.

Tort orzechowy
Tort można również dekorować innymi bakaliami, wiórkami czekolady, ciasteczkami, czy świeżymi owocami, np. kawałkami mandarynek albo pomarańczy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...