Wysokobiałkowy sernik bez pieczenia robię bez dodatku cukru. To prosty przepis na deser, że palce lizać

Dodano:
Bananowy sernik bez pieczenia Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Polecam niewymagający wiele pracy deser, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także stanowi cenne źródło pełnowartościowego białka. Sernik bananowy bez pieczenia to pyszna alternatywa dla tradycyjnych, ciężkich ciast i doskonały wybór dla osób dbających o linię.

Wśród wielu przepisów na serniki bez pieczenia nietrudno znaleźć cukiernicze arcydzieła, które nie tylko zachwycają smakiem, ale mają również wysokie wartości odżywcze. Sernik bananowy bez pieczenia nie wymaga zakupu drogich produktów. Przygotujesz to ciasto z kilku naturalnych składników oraz bez problemu dopasujesz przepis do indywidualnych preferencji.

Czym różni się sernik bananowy bez pieczenia od innych serników na zimno?

Mój sernik bananowy bez pieczenia różni się od reszty serników na zimno nie tylko smakiem, ale także wartościami odżywczymi. Robię ten deser z serków wiejskich typu cottage cheese, które są polecane przez dietetyków jako element dobrze zbilansowanej diety. Ser cottage cheese stanowi bogate źródło białka, które zapewnia długie uczucie sytości, wspomaga zdrową utratę tkanki tłuszczowej i dostarcza witamin m.in. z grupy B. Duża różnorodność produktów np. ser cottage cheese z niską zawartością tłuszczu i sodu pozwala dopasować rodzaj sera na sernik bananowy bez pieczenia do stosowanej diety.

Co więcej, sernik bananowy bez pieczenia nie zawiera cukru. Ser typu cottage cheese ma delikatny, lekko słodkawy smak. W połączeniu z dojrzałymi bananami, skyrem waniliowym (dodaję skyr o krótkim, naturalnym składzie, bez cukru i słodzików) i spodem z herbatników pozwala przygotować deser o umiarkowanie słodkim smaku.

Jak zrobić sernik bananowy bez pieczenia?

Wystarczy przygotować spód ciasta, wstawić go na około 30 minut do lodówki, żeby stężał i zmiksować składniki masy serowej. Gotowy sernik bananowy również wymaga schładzania przez ok. 4 godziny.

Polecam dodać ekstrakt waniliowy do masy serowej po jej wymieszaniu, dzięki czemu bez problemu dopasujesz ilość wanilii do indywidualnych potrzeb. W skyrze, którego używam, znajduje się zarówno wsad waniliowy, jak i mielona laska wanilii, więc dodaję jedynie 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Możesz zastąpić skyr waniliowy zwykłym skyrem i dodać więcej ekstraktu waniliowego i/lub ziarenka wydrążone z laski wanilii. Jeżeli lubisz bardzo słodkie serniki na zimno, to polecam dosłodzić masę serową cukrem pudrem, miodem lub innym słodzidłem.

Porada: banany do sernika bez pieczenia powinny być bardzo dojrzałe. Najlepiej nadają się banany z brązowymi plamkami na skórce, ale przed zmiksowaniem ich z innymi składnikami sprawdź, czy nie są przejrzałe – owoce nie powinny wydzielać alkoholowego zapachu.

Przepis: Wysokobiałkowy sernik bananowy bez pieczenia

Pożywny sernik bananowy robię bez pieczenia. To bardzo prosty w przygotowaniu deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
4 godz.
Liczba porcji
10

Składniki

Na spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła

Na masę serową:

  • 600 g serka cottage cheese
  • 400 g skyru waniliowego
  • 4 duże, dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml zimnej wody

Do dekoracji:

  • 1 średni, dojrzały banan
  • 2 łyżki niesolonych orzechów arachidowych

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie spoduMasło roztop w rondelku, uważając, żeby się nie przypaliło. Pozostaw do przestygnięcia. Herbatniki zmiel na pył lub przełóż do torebki strunowej i rozkrusz wałkiem. Wymieszaj pokruszone herbatniki z płynnym masłem – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłóż masę na dno wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą tortownicy (średnica 22 cm) i uklep. Przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  2. Przygotowanie składników masy serowejŻelatynę zalej 30 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Serek wiejski odsącz na sitku z zalewy. Banany obierz i pokrój lub połam na mniejsze kawałki.
  3. Łączenie składników masy serowejW dużej misce lub pojemniku blendera umieść odsączony serek wiejski, skyr waniliowy i banany. Miksuj/blenduj, aż masa zyska jednolitą konsystencję. Porada: możesz również rozgnieść serek wiejski i banany widelcem oraz wymieszać ze skyrem. W tak przygotowanej masie będą wyczuwalne kawałeczki serka i bananów. Do masy serowo-bananowej dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Napęczniałą żelatynę połącz z 3-4 łyżkami masy serowej i wymieszaj z pozostałymi składnikami mikserem na niskich obrotach.
  4. Wykonanie i chłodzenieWyjmij schłodzony spód z lodówki i wyłóż na niego masę serową. Wyrównaj wierzch sernika bananowego łyżką. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  5. Przygotowanie dodatków do dekoracjiNiesolone orzechy arachidowe upraż na suchej patelni, a następnie drobno posiekaj.

Sernik bananowy bez pieczenia podawaj mocno schłodzony. Posyp wierzch deseru posiekanymi orzechami oraz udekoruj pokrojonym na plasterki bananem.

Wskazówka: spód sernika możesz zrobić z ulubionych herbatników pełnoziarnistych, maślanych lub kakaowych (opcjonalnie zwykłych herbatników i 2 łyżek naturalnego kakao), bądź korzennych, a także okrągłych lub podłużnych biszkoptów. Jeżeli chcesz, wzbogacić deser o dodatkowe składniki odżywcze, to polecam zrobić spód z herbatników z dodatkiem mielonych orzechów lub migdałów.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...