Polskie jabłka wśród najlepszych na świecie. Chodzi o dwie konkretne odmiany
Najlepszą dziesiątkę wśród odmian jabłek z całego świata opublikował kulinarny serwis Taste Atlas. Serwis regularnie publikuje różnego rodzaju zestawienia związane z jedzeniem (także najgorszych potrwa), a o wynikach decydują głosy użytkowników. Tym razem to ranking odmian jabłek. W TOP 10 znalazły się aż dwie odmiany polskich jabłek, co więcej, obie trafiły na podium.
Jakie są najlepsze jabłka na świecie?
Ranking wygrały greckie jabłka Mila Zagoras Piliou. Ich systematyczna uprawa tych jabłek rozpoczęła się w latach 60. ubiegłego wieku. Jak podaje Taste Atlas, swoje charakterystyczne cechy te jabłka zawdzięczają dużym wysokościom, na których są uprawiane, szczególnym warunkom pogodowym i stosowaniu tradycyjnych technik uprawy. Mila Zagoras Piliou są zbierane ręcznie po sprawdzeniu ich dojrzałości.
Można je rozpoznać po ich żywym czerwonym kolorze i gładkiej, woskowej skórce. Ich miąższ jest biały do żółtego, bardzo soczysty i pełen smaku.
Jabłka grójeckie i jabłka łąckie na podium
W pierwszej trójce, tuż za jabłkami z Grecji, znalazły się kolejno polskie jabłka grójeckie i jabłka łąckie.
Jedne i drugie to tak naprawdę wiele odmian, które łączy miejsce pochodzenia. Oba produkty wpisane są na listę produktów tradycyjnych. Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi, tak możemy przeczytać o jabłkach grójeckich: „Jabłka grójeckie charakteryzują się wysokim poziomem wybarwienia. Ich wygląd jest uzależniony od cech poszczególnych odmian, których rumieniec może być rozmyty lub paskowany, a ich wybarwienie waha się od 40% do nawet 95% powierzchni owocu. Kształt jabłek grójeckich jest uzależniony od odmiany. Jabłka grójeckie mają kształt kulisty: regularny, spłaszczony, wydłużony”.
Jabłka łąckie (rodem z Małopolski) również mają wygląd uzależniony od cech danej odmiany. „Dla jabłek łąckich charakterystyczny jest większy rumieniec, który pokrywa większą część owocu. Niektóre z odmian mają nalot woskowy” – czytamy na stronach resortu rolnictwa.