Ten sernik smakuje, jak marzenie. Genialny przepis zdobyłam od znajomego cukiernika

Dodano:
Sernik złota rosa Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Serniki to jedne z najsmaczniejszych i najwartościowszych ciast. Są też bardzo lubiane, ze względu na przyjemną wilgotność i aksamitną konsystencję. Dziś zapraszam was na wyjątkowy, niezwykle elegancki sernik.

Serniki występują w wielu rodzajach, a tym co je łączy jest właśnie ser biały, czyli twaróg. Najpopularniejsze są serniki pieczone, które można podzielić na te na kruchym spodzie i bez spodu. Jednak w ciepłe dni o wiele chętniej sięgamy po serniki na zimno, czyli nie pieczone, a żelowane. Dziś jednak chciałabym wam zaproponować przygotowanie niezwykle smacznego i efektownego sernika z bezą. Sprawdzi się na specjalne okazje i nie tylko.

Z jakich warstw składa się sernik złota rosa?

Sernik złota rosa to ciasto składające się z kilku warstw. Spodnią stanowi kruche ciasto, które jest podstawą wypieku. Na podpieczony, kruchy spód wykłada się masę serową o aksamitnej konsystencji. Pod koniec zaś pieczenia sernika, na masę serową wykłada się warstwę bezy, czyli białek ubitych z cukrem. Całość piecze się jeszcze kilkanaście minut, aż beza lekko się zrumieni. Po wystudzeniu ciasta i kilku godzinach przechowywania, na powierzchni bezy pojawią się złociste kropelki, które wyglądają niczym rosa. I od nich właśnie pochodzi nazwa tego pysznego ciasta.

Jak zrobić sernik złota rosa?

By upiec sernik złota rosa należy kolejno przygotować jego warstwy, zaczynając od spodniej, czyli kruchego ciasta. Każda z warstw sernika wymaga podpieczenia, tak by była stabilna i nie nasiąkała kolejną warstwą. Sernik najlepiej smakuje i prezentuje się po kilku godzinach od upieczenia, gdy dobrze wystygnie. Wówczas na jego powierzchni pojawiają się charakterystyczne kropelki, ciasto kruche nabierze większej delikatności i wypiek zamieni się w spójną całość.

Przepis: Sernik złota rosa

Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 szklanka mleka

Na bezę:

  • 5 białek
  • 120 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduMąkę wysyp na stolnicę, dodaj sól i kawałki zimnego masła. Całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier, żółtko i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię, wstaw na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,7 cm. Wyłóż nim dno formy. Ponakłuwaj widelcem, piecz na złoty kolor (ok. 15 minut) w 200 stopniach Celsjusza.
  2. Przygotowanie masy serowejTwaróg zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej miksuj, dodając do niego kolejno żółtka. Połącz ze stopionym, przestudzonym masłem, a także proszkiem budyniowym i na końcu z mlekiem. Masę wyłóż na podpieczony spód. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  3. Przygotowanie bezyGdy sernik zacznie się lekko rumienić, zajmij się przygotowaniem bezy. Białka ubij na sztywną pianę i dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier. Ubijaj pianę, aż będzie gęsta i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Wyjmij sernik z piekarnika i rozprowadź na nim równomiernie bezę. Piecz jeszcze około 10-15 minut, aż beza lekko się zarumieni.

Sernik złota rosa – wskazówki

Oto wskazówki dzięki którym sernik złota rosa, będzie wyglądał i smakował tak, jak tego oczekujecie.

  • Składniki na masę serową przed miksowaniem należy doprowadzić do temperatury pokojowej. Szczególnie chodzi tu o twaróg i jajka. Dzięki temu sernik będzie miał mniejszą tendencję do opadania.
  • By na powierzchni sernika pojawiła się rosa, należy wystarczająco dobrze ubić bezę. Zawarty w niej cukier musi się całkowicie rozpuścić.
  • Upieczony sernik należy powoli studzić, dzięki czemu nie opadnie i nie popęka. W tym celu po wyłączeniu piekarnika jego drzwiczki trzeba uchylić i pozostawić ciasto do przestygnięcia. Ciepły sernik można będzie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...